Traži se pomoć Obame za rasvetljavanje misteriozne sudbine Šveđanina koji je spasavao Jevreje

Izvor: Blic, 03.Sep.2013, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se pomoć Obame za rasvetljavanje misteriozne sudbine Šveđanina koji je spasavao Jevreje

Porodica spasioca Jevreja tokom Drugog svetskog rata, misteriozno nestalog švedskog diplomate Raula Valenberga, najavila je danas da će zatražiti pomoć predsednika SAD Baraka Obame da bi se otkrila istina.

Valenberg je tokom Drugog svetskog rata bio izaslanik Švedske u okupiranoj Mađarskoj gde je tajno pomagao američkom Odboru za ratne izbeglice, omogućivši spasavanje hiljada Jevreja.

Uhapsile su ga sovjetske snage u Budimpešti 1945. godine, posle čega mu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se gubi trag. Vreme i okolnosti njegove smrti i dalje su nepoznati.

Valenbergovi rođaci koji očekuju da će u sredu u Stokholmu Obama biti na svečanosti u znak sećanja na Raula Valenberga, rekli su da će mu uručiti pismo s molbom za pomoć.

Porodica diplomate nestalog pre sedam decenija traži pritisak SAD na Rusiju da otvori arhive koje bi mogle da rasvetle nestanak Valenberga.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.