TAJNA ŠVAJCARSKIH BANKI Milijarde od oružja, krvavih dijamanata i utaje poreza

Izvor: Blic, 09.Feb.2015, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TAJNA ŠVAJCARSKIH BANKI Milijarde od oružja, "krvavih dijamanata" i utaje poreza

Svetski bankarski div "HSBC" obogatio se sklapajući poslove sa trgovcima oružjem, koji su slali mine u Afriku i sarađivali sa diktatorima iz zemalja Trećeg sveta, kao i sa švercerima "krvavih dijamanata".

Otkriveni su tajni bankarski računi u Švajcarskoj, koji su otvarani za kriminalce, švercere, političare, slavne osobe, odnosno, za sve one koji su hteli da izbegnu plaćanje poreza.

Tajni dokumenti tiču se privatnog švajcarskog ogranka bankarskog diva "HSBC" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i upućuju na račune na kojima je "sakriveno" više od 100 milijardi dolara?!

Dokumente je otkrio Međunarodni konzorcijum istraživačkog novinarstva, putem francuskih novina "Mond", a iz njih se jasno vidi da su klijenti te banke povezani sa nizom ilegalnih delatnosti.

Takođe, dokumenti dokazuju postojanje privatnih računa slavnih osoba iz sveta sporta, muzike, Holivuda, politike...

U spisima se vidi da je deo klijenata putovao u Ženevu kako bi podizao velike količine gotovine.

Otkriven je i "papirnati trag" računa trgovaca dijamantima za koje se pouzdano zna da posluju u ratnim zonama i prodaju drago kamenje sa tih područja, finansirajući tako ratove.

"HSBC" ima sedište u Londonu i perdstavništva u 74 države na šest kontinenata.

Banka je, nakon što su podaci "procurili", insistirala da ih istraživači - unište.

Nakon što joj to nije pošlo ta rukom, Banka je saopštila da je u "zadnjih nekoliko godina preduzela značajne mere sa ciljem reformisanja i odbacivanja klijenata koji ne zadovoljavaju nove i strože standarde, uključujući i one čije poresko pitanje nije apsolutno čisto".

Stručnjaci tvrde da se u "poreskim oazama" skriva 7,6 triliona dolara, što države košta oko 200 milijardi dolara godišnje!

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na "prljavim" računima u HSBC i milioni iz Srbije

Izvor: Mondo, 09.Feb.2015

Svetski bankarski div HSBC obogatio se sklapajući poslove sa trgovcima oružjem, koji su slali mine u Afriku, te sarađujući sa diktatorima iz zemalja Trećega sveta kao i sa švercerima "krvavih dijamanata". Ima novca i sa Balkana...Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth..Međunarodni konzorcijum istraživačkog...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.