Izvor: Blic, 12.Dec.2009, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski ekolozi dodelili Poljskoj anti-nagradu

Ekolozi iz celog sveta udruženi u mrežu "Climate Action Network" (CAN) su povodom samita UN o klimi u Kopenhagenu dodelili Poljskoj glavnu anti-nagradu "Fosil dana" zbog nazadnog pristupa borbi protiv globalnog otopljavanja, javljaju poljski mediji.

To "priznanje" Poljska je od 450 nevladinih ekoloških organizacija

zaslužila kao lider koalicije novih članica Evropske unije koja tvrdoglavo odbija da se Unija već sada obaveže na smanjenje ispuštanja ugljen dioksida >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do 2020. godine za 30 odsto, a ne na ranije dogovorenih 20 odsto.

Poljskog premijera Donalda Tuska su i novinari akreditovani u EU, u

anketi o evropskim liderima u kategoriji zaštita životne sredine, uvrstili medju najveće ekološke štetočine zato što insistira da Evropa sačeka da vidi kakve obaveze će preuzeti SAD i druge zemlje pre nego što eventualno odluči da smanji emisiju za 30 odsto.

Poljska čija energetika je zavisna gotovo u celini od uglja, strahuje da će evropski klimatski entuzijazam iz Kopenhagena ići pre svega na uštrb novih članica EU, čije privrede bi zbog toga znatno usporile rast.

"Zaštita klime ima smisla kada je zasnovana na solidarnosti. Ako mi ukočimo svoju privredu, a ostali nastave da emituju iste količine ugljen-dioksida kao do sada, to neće imati smisla", kazao je juče Tusk na kongresu Evropske narodne partije (EPP) u Bonu.

Zvanična Varšava zahteva na samitu u Kopnehagenu i u Briselu da se EU na toliku redukciju emisija obaveže samo uslovno - ako i ostali veliki svetski zagadjivači prihvate slične obaveze.

Da Poljska do 2030. godine uspe da smanji emisije štetnih gasova za 30 odsto morala bi da uloži u naredne dve decenije 92 milijarde evra, pokazao je najnoviji izveštaj konsalting agencije Mekinsi za poljsko Ministarstvo privrede.

"Ukoliko poljska vlada ništa ne preduzme, a privreda nastavi da se razvija ubrzanim tempom, za dve decenije Poljska će ispuštati za trećinu više ugljen-dioksida nego sada. Poljska bi morala da izdvoji 0,9 odsto svog BDP-a godišnje", citira iz tog izveštaja današnja Žečpospolita.

"Nema nam druge, moramo da snosimo troškove ograničavanja emisija. Ili ćemo poći tim putem ili ćemo izaći iz EU", kazao je listu šef poljskog vladinog programa smanjenja emisija, profesor Kšištof Žmijevski.

Izveštaj navodi medjutim i to da poljska privreda ako uloži 92 milijarde evra može da računa na uštede koje tu sumu prevazilaze - 113 milijardi evra, zahvaljujući novim tehnologijama, manjim računima za energije a što je za Poljsku vrlo značajno, smanjila bi se njena energetska zavisnost od Rusije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.