Stotine na protestu protiv desničara, AfD bira predsednika; Doći će dan kada ćemo im biti jedina opcija

Izvor: B92, 30.Nov.2019, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stotine na protestu protiv desničara, AfD bira predsednika; "Doći će dan kada ćemo im biti jedina opcija"

Stotine ljudi protestovale su danas protiv krajnje desne stranke Alternativa za Nemačku (AfD) u gradu Brunsvik na zapadu zemlje, gde se održava kongres stranke.

Policija je opkolila je sportsku halu Folksvagen u kojoj se održava kongres, uz prisustvo oko 550 delegata, kako bi sprečila okupljene levičare da dodju do zgrade.

Demonstranti su mahali zastavama u duginim bojama i nosili transparente sa natpisom "Protiv Alternative za Nemačku i njenih podsticanja", prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rojters.

Kopredsednik AfD Aleksander Goland rekao je u uvodnoj reči da je cilj stranke da iz opozicije pređe na vlast, bar na lokalnom nivou.

"Zovu nas nacistima, fašistima i desničarskim teroristima, ali mi moramo da budemo mudri i fleksibilni. Doći će dan kada će oslabljena Hrišćansko-demokratska unija (CDU) imati samo jednu opciju - nas", rekao je Goland.

Konzervativna CDU kancelarke Angele Merkel ističe da ne može da sarađuje s tom partijom jer, kako navodi, njena antimigrantska i antisemitska retorika doprinosi atmosferi mržnje koja ohrabruje političko nasilje.

AfD je najveća opoziciona partija u Bundestagu u koji je prvi put ušla 2017. godine uz pomoć glasova Nemaca nezadovoljnih odlukom Angele Merkel iz 2015. godine da prihvati skoro milion, uglavnom muslimanskih tražilaca azila.

Ta desničarska stranka je opozicija i u parlamentima svih 16 nemačkih saveznih država.

Goland (78), koga vide kao figuru koja ujedinjuje AfD, nagovestio je da bi mogao da se kandiduje za predsednika stranke.

Kandidaturu je najavio i drugi kopredsednik, poslanik u Evropskom parlamentu Jerg Mojten.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.