Srbi ekonomišu oprezno: U proseku više štedimo nego što uzimamo kredite (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2022, 12:58

Srbi ekonomišu oprezno: U proseku više štedimo nego što uzimamo kredite (AUDIO)

Iako štednja u bankama već godinama ne donosi neku zaradu, veća je od prosečne zaduženosti. Da li to pokazuje da smo obazrivi kada uzimamo kredite?

Ukupni krediti privrede, građana i preduzetnika na kraju marta su za 0,5 odsto bili viši nego na kraju februara, objavilo je Udruženje banaka Srbije. Takav trend kreditnih aktivnosti beleži se poslednjih nekoliko godina, kaže sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

Ekonomista Vesna Lapčević izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je da postoji zbunjujući trend istovremenog rasta s jedne strane potrošačkih kredita a sa druge strane, dinarske i devizne štednje.

Jedan od razlog što se građani odlučuju da štede je stabilnost bankarskog sektora, smatra Vasić. Dodaje da se i dalje više štedi u evrima.

"Prosečan građanin štedi preko 2 hiljade i 200 evra u bankama a prosečna zaduženost građana je oko 1800 evara, znači više štedimo nego što uzimamo kredite" izjavio je Vasić.

A kada je reč o pozajmicama, građani uveliko koriste i mogućnosti odloženog plaćanja. Moglo bi se i reći da trošimo više nego što imamo, ili da kupujemo više od onoga što nam treba, kaže Lapčević.

Iako bankari kažu da novac nikada nije bio povoljniji, sa pozajmicama je potrebno biti veoma obazriv.

Oko raspodele kućnog budžeta može pomoći i takozvano pravilo 50/30/20 – polovina se troši na potrebe, 30 odsto na želje i preostalih 20 odsto se stavlja po strani i ulaže u budućnost. Naravno, svako domaćinstvo, kao i kod upravljanja preduzećem, treba da pronađe za sebe odgovarajući balans, u skladu sa budžetom kojim raspolaže.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.