Španija izručuje Americi venecuelanskog obaveštajca

Izvor: RTS, 18.Nov.2019, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španija izručuje Americi venecuelanskog obaveštajca

Španski Visoki sud saopštio je da će SAD izručiti bivšeg venecuelanskog vojnog obaveštajca, čime je preinačena ranija odluka o odbijanju zahteva Amerikanaca. Uga Karvahala je španska policija uhapsila na zahtev američkih vlasti u aprilu.
Uga Karvahala, saveznika preminulog lidera Venecele Uga Čavesa, SAD traže zbog optužbi za krijumčarenje droge.

Bivši načelnik venecuelanske vojne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obaveštajne službe je ranije odbacio optužbe da je sarađivao sa Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije i da im je pomagao da krijumčare kokain u SAD.
Španski sud je u odluci naveo da postoji "dovoljno dokaza koji opravdavaju ekstradiciju".
Karvahala je španska policija uhapsila na zahtev američkih vlasti u aprilu. Sud je potom u septembru odlučio da bi Karvahal trebalo da bude oslobođen, a zahtev za njegovo izručenje odbačen, podseća Rojters.
Španski mediji su prošle nedelje objavili da je Karvahal nestao, a policija je potvrdila da traga za njim, ne precizirajući koliko dugo.
Karvahal je pušten uz kauciju na slobodu, ali mu je oduzet pasoš i nije mu dozvoljeno da napušta region Madrida. Naloženo mu je i da se svakih 15 dana javlja sudu.
SAD zahtevaju ekstradiciju Karvahala od kako je prebegao u Španiju krajem marta, nakon što je javno podržao opoziciju u naporima da svrgne venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura.
Tužilaštvo u Njujorku saopštilo je da bi Karvahalu trebalo da se sudi za "narkoterorizam", u okviru tužbe protiv grupe venecuelanskih zvaničnika optuženih da su SAD "preplavili" drogom.
Karvahala SAD povezuju sa zaplenjenom pošiljkom 5,6 tona kokaina u Meksiku 2006. godine, a optužuju ga i za pomaganje kolumbijskim pobunjenicima, navodi AP.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.