Izvor: RTS, 19.Okt.2020, 20:33

SAD: Ruski obaveštajci pokušali da "poremete" Olimpijske igre u Tokiju

Američko ministarstvo pravde podiglo je optužnice protiv šest ruskih vojnih zvaničnika zbog sumnje da su, između ostalog, sajber napadima nameravali da ugroze izbore u Francuskoj 2017, Zimske olimpijske igre u Pjongčangu 2018, kao i privredu SAD.
Svih šest optuženih su pripadnici ruske vojne obaveštajne službe (GRU), a prema navodima optužnice, sumnjiče se i za mešanje u unutrašnju politiku Ukrajine, javlja AP.

Rojters >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << navodi da su britanski zvaničnici rekli da su u pitanju agenti "Jedinice 74455" GRU, poznatiji kao Glavni centar za posebne tehnologije, i da su se bavili kreiranjem lažnih sajtova i onlajn naloga u cilju daljeg hakovanja.
Britanski zvaničnici su najoštrije osudili akcije ruskih agenata, ali nisu precizirali da li su bili uspešni u sajber napadima koje su izvodili, dodaje Rojters.
Ruski agenti se sumnjiče da su planirali napade na predstojeće Zimske olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju
"Akcije GRU protiv Olimpijskih i Paraolimpijskih igara su cinične i nepromišljene. Najoštrije ih osuđujemo", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab.
Dodao je da je objava o podizanju optižnice protiv ruskih agenata usledila u koordinisanoj akciji sa međunarodnim saveznicima, "kako bi se skrenula pažnja i kako bi se odbranili od ruskih akcija u sajber prostoru".
Prema navodima Asošijejted presa, u optužnici na 50 strana pominju sajber napadi ruskih agenata i na Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji 2018. kada je ruskim sportistima zabranjeno učešće zbog navodnog dopingovanja.
Tvrdi se da su ruski sajber napadi imali za cilj "promociju ruskih geopolitičkih interesa".
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD optužile šest pripadnika ruske obaveštajne službe GRU za hakerske napade

Izvor: Beta, 19.Okt.2020

Ministarstvo pravde SAD optužilo je šest aktuelnih i bivših ruskih vojnih obaveštajaca da su hakerskim napadima nastojali da unesu pometnju u proces francuskih izbora, u Zimske olimpijske igre i američke bolnice i kompanije.U danas otpečaćenoj optužnici navode se detalji hakerskih napada na brojne...

Nastavak na Beta...

Američko ministarstvo pravde podiglo tužbu protiv Gugla

Izvor: B92, 20.Okt.2020, 17:03

Vašington -- Ministarstvo pravde SAD podiglo je tužbu protiv Gugla, javlja Rojters...Ministarstvo je navodno tužilo Gugl zbog monopola nad pretraživanjem na internetu i nezakonitim gušenjem konkurencije, prenosi britanska agencija...Gugl za sada nije komentarisao tužbu...Ta kompanija je u 2019....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.