Izvor: Deutsche Welle, 08.Okt.2022, 12:57

Republika Srpska: Opozicija bi da opet broji

Opozicija u Republici Srpskoj nastavlja sa protestima tražeći ponovno brojanje glasova – a ni zvanični rezultati izbora nisu tu. Poznavaoci prilika veruju da je, čak i ako je krađe bilo, to teško isterati na čistac.

Nakon prvog protesta u Banjaluci, opozicija u Republici Srpskoj zakazala je novi za nedelju (9.10.). Dok se većina medija bavi brojem ljudi na protestima, gotovo da se ne postavlja pitanje šta je to što opozicija traži.

Zahtev za ponovnim brojanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << glasova i ponavljanjem izbora za nivo predsednika RS, već su predali u Centralnu izbornu komisiju (CIK). No tamo trenutno ne znaju ni kako sprovesti izmene Izbornog zakona koje je visoki predstavnik Kristijan Šmit nametnuo u izbornoj noći.

„Ovakve izmene su nešto što bi trebalo CIK da okupira 12 sati dnevno i to je problem u momentu kada se sprovodi izborni proces“, rekao je Suad Arnautović, predsednik CIK-a.

Od tamo poručuju i da je preuranjen zahtev opozicije iz RS za ponovljenim brojanjem, jer se još čekaju konačni rezultati.

Niko se ne usuđuje da prognozira kada će oni stići, a CIK ima rok od mesec dana od izbora. Od tada počinje period u kojem CIK mora u što kraćem roku da se izjasni o žalbama.

„CIK je rekao da na hiljadu biračkih mesta birački odbori nisu uradili svoj posao“, podseća Vehid Šehić, bivši član CIK-a, koji upozorava da je odgovornost za takvo stanje na svima, iako niko ne želi da je preuzme.

„Upitan je i kvalitet obuke članova biračkih odbora. Postoji video snimak gde instruktor koji obučava članove, tokom polaganja testa diktira tačne odgovore“, kaže Šehić, koga nije iznenadila ovakva tromost CIK-a, ukoliko se uzmu u obzir svi ovi parametri.

Kazaz: „Dodik pokrao izbore, ali...“

„CIK je propala institucija“, tvrdi politički analitičar iz Sarajeva Enver Kazaz, navodeći da je u izbornom procesu i opozicija podbacila. „Očigledno da je Dodik pokrao izbore. Ali da bi se sprečila krađa, bio je potreban mnogo veći angažman opozicije“, kaže Kazaz.

„Podaci o broju birača na biračkom spisku i izlaznosti su čista laž. Nije moguće da u BiH ima preko 3,5 miliona glasača. Od tog podatka, pa do procenta izlaznosti, sve u vezi sa CIK-om je obična magla“, dodaje Kazaz.

Jelena Trivić tvrdi da je pokradena

On misli da zbog svega toga opozicija u RS od CIK-a ne može očekivati institucionalnu podršku, iako su neki od članova bili članovi istih tih opozicionih partija.

Zbog toga opozicija traži pravdu na ulici. Tvrde da su pokradeni i da neće prestati sa protestima dok se ne utvrdi istina.

„Imamo obavezu zbog naroda RS koji ne veruje u rezultate izbora. Najveći deo javnosti smatra da nije sprovedena volja građana, a ne samo mi iz opozicije“, rekla je Jelena Trivić (PDP), koja je u izbornoj noći bila proglasila pobedu nad Dodikom, ispostaviće se preuranjeno.

Ni opoziciji ne valja Šmit

Za Dodikovu SNSD, protesti su „dugo planirani“ i „kreirani sa Zapada“. „Svako ko se kandiduje mora da se navikne i na poraz i na pobedu. Svako ima pravo da se ljuti ako gubi. Svi imaju pravo da izražavaju svoje demokratske stavove“, rekao je Dodik, komentarišući proteste opozicije.

Međutim, i opozicija se okomila na međunarodnu zajednicu. Označeni tokom kampanje od medija bliskih vlasti kao miljenici i plaćenici Zapada kako bi srušili Dodika, opozicija sada poručuje da se ne upliću u izborni proces.

Dodik: Ko gubi, ima pravo da se ljuti

„Želim da se obratim ovom smeću Kristijanu Šmitu, koji je rekao da je bilo malih nepravilnosti u izbornom procesu: Idi u Nemačku, pa tamo broji izbore godinu dana, sram te bilo“, rekao je Nebojša Vukanović, predsednik Liste za pravdu i red, na protestima pre dva dana u Banjaluci.

Promena kursa po kojoj su međunarodna zajednica i Šmit neprijatelji opoziciji je „politička bedastoća“, kaže Kazaz. Pametnije bi im bilo, kaže, da obrate pažnju na sopstvenu odgovornost.

„Umesto sopstvene odgovornosti i razbijene opozicije, sada se odgovornost prebacuje na imaginarnu, neprijateljsku stranu“, zaključuje Kazaz. Dodaje da to rade svi gubitnici koji pokušavaju da opravdaju poraz manevrima koji politički nemaju nikakav značaj.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.