RT: Koncept američkog „globalnog udara” je direktna vojna pretnja - Moskva

Izvor: Vostok.rs, 20.Jul.2017, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Koncept američkog „globalnog udara” je direktna vojna pretnja - Moskva

Izvor: Vostok, RT

Potraga za globalnom dominacijom u svetskim okeanima, kao i koncept globalnog udara od strane SAD i njenih saveznika, stavlja međunarodnu stabilnost u rizik i predstavlja direktnu vojnu prijetnju Rusiji, kaže se u novoj pomorskoj doktrini Moskve.

"Jedan od glavnih izazova sa kojim se suočava Rusija je "težnja mnogih država, uglavnom SAD i njenih saveznika, za dominacijom u svetskim okeanima, uključujući i Arktički region, kao i uspostavljanje preovlađujuće superiornosti njihovih pomorskih snaga", kaže se u "Osnovama državne politike Ruske Federacije u oblasti pomorskih aktivnosti do perioda 2030. godine", što je potvrđeno Dekretom predsednika Rusije u četvrtak.

Za razliku od dosadašnje zastarele ruske pomorske doktrine za period do 2020. godine, novi dokument otvoreno označava države koje predstavljaju direktnu vojnu pretnju Rusiji.

Drugi izazovi navedeni u dokumentu uključuju: porast piraterije, terorizam, lov i druge ilegalne aktivnosti u svetskim okeanima, rastući broj zemalja koje poseduju sposobnu bojnu flotu, razvoj raketnog i nuklearnog oružja, kao i želja određenih zemalja da ograniče pristup Rusiji vitalnim resursima i pomorskim putevima.

"Negativne promene u međunarodnoj situaciji, misija određenih zemalja za kontrolu fosilnih resursa, piraterija, eksploatacija, nestabilna situacija u Siriji, Iraku, Avganistanu, kao i nizu južnoazijskih i afričkih zemalja, predstavljaju potrebu za prisustvom ruske pomorske vojske u strateški ključnim i drugim regionima svetskog okeana", navodi se dokumentu.

Nova doktrina Rusije ističe sve veću ulogu pomorskih snaga u 21. veku, jer flote "mogu promeniti tok vojne konfrontacije i ishoda rata".

"To dokazuje američki koncept globalnog udara, koji predstavlja novi izazov međunarodnoj bezbednosti i direktno ugrožava vojnu bezbednost Ruske Federacije. Važna uloga u implementaciji ovog koncepta dodeljena je pomorskim snagama", piše u dokumentu.

Pomorske snage, prema doktrini, postaju "jedno od najefikasnijih sredstava za strateško (nuklearno i konvencionalno) odvraćanje."

"Tokom eskalacije vojnog sukoba, pokazivanje spremnosti i odlučnosti da se upotrebi sila, uključujući i nestrateško nuklearno oružje, predstavlja efikasan faktor odvraćanja", navodi se u dokumentu.

"Osim nuklearnog naoružanja, ruska flota se oslanja i na visoko precizno oružje, što joj omogućava da neutrališe strateške lokacije i druge vitalne objekte potencijalnog neprijatelja, sprečavajući potpuni rat", naglašava se u dokumentu.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.