Putin: Odmazda neminovna, sve ćemo ih kazniti

Izvor: Mondo, 17.Nov.2015, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Odmazda neminovna, sve ćemo ih kazniti

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da će ruski vazdušni napadi u Siriji biti nastavljeni i intenzivirani kako bi ekstremisti shvatili da je odmazda neminovnost. Šef diplomatije Lavrov: Amerikanci štede ISIS. Nemačka uzdržana.

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

"Tragaćemo za njima ma gde se sakrili. Naći ćemo ih u bilo kom delu sveta i kazniti", rekao je Putin, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << nazvavši obaranje ruskog aviona iznad Egipta "jednim od nakrvavijih zločina".

Šef ruske Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnjikov obavestio je ruskog predsednika da je ruski putnički avion oboren iznad Sinajskog poluostrva bombom i to snage jednog kilograma TNT.

"Bez sumnje možemo da kažemo da je to bio teroristički napad", rekao je Bortnjikov.

Putin je podsetio da to nije prvi put da se Rusija suočava sa varvarskim terorističkim napadima, preneo je AFP.

"Ubistvo naših ljudi iznad Sinaja spada u nakrvavije zločine uzimajući u obzir broj žrtava", rekao je Putin, dodajući da to nikad neće biti zaboravljeno, kao i da neće sprečiti Rusiju da traga i kazni počinioce.

U avionu je bilo 224 putnika i članova posade i svi su poginuli, a odgovornost je preuzela Islamska država.

LAVROV: AMERIKANCI ŠTEDE ISIS

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je kritikovao Sjedinjene Američke Države zbog, kako je rekao, kontradiktorne i zbunjujuće politike u Siriji.

U izjavi za dokumentarni film prikazan na jednoj ruskoj televiziji, Lavrov je rekao da analiza vazdušnih napada SAD na položaje Islamske države u Siriji tokom proteklih godinu dana ukazuje na to da napadi štede jedinice ISIS koje predstavljaju najveću pretnju po sirijsku vojsku i predsednika Sirije Bašara Asada, prenela je agencija AP.

Lavrov je istakao da to znači da Vašington praktično "sedi na dve stolice".

"Oni žele da ISIS što je pre moguće oslabi Asada, tako da on ode sa vlasti na ovaj ili onaj način, ali ne žele ni da ISIS previše ojača, zato što bi kasnije džihadisti mogli da ugrabe previše moći", rekao je Lavrov.

Dokumentarni film za koji je Lavrov dao izjavu je već prikazan na istoku Rusije, dok će u Moskvi biti emitovan kasnije danas.

NEMAČKA: BOMBARDERA JE DOVOLJNO I BEZ NAS

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas da njegova zemlja neće učestvovati u vazdušnim napadima protiv Islamske države u Siriji.

Štajnmajer je nakon sastanka sa svojim kiparskim kolegom u Berlinu rekao:

"Nema smisla da se priključujemo još 16 zemalja koje već vrše vazdušne udare u Siriji", prenela je agencija AP.

On je dodao da odluka Nemačke da snabdeva oružjem i vojnom opremom kurdske borce protiv džihadista na severu Iraka "predstavlja ispravnu strategiju, jer oni ne samo da obezbeđuju prvu liniju fronta na tom području, već su osvojili i nešto teritorije od džihadista".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.