Izvor: Blic, 24.Mar.2016, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritvoren izraelski vojnik koji je pucao u ranjenog Palestinca

Jedan izraelski vojnik, snimljen video kamerom kako puca u glavu ranjenom Palestincu dok je ležao na zemlji, je pritvoren, saopštila je danas izraelska armija.

Shocking video shows #Israel|i soldier shooting subdued Palestinian in the head (#Hebron, West Bank) - via @btselem. pic.twitter.com/BcKG5lv1o3

Dogodilo se to danas u Hebronu na Zapadnoj obali nakon što su dva Palestinca napala nožem jednog izraelskog vojnika. Drugi vojnici su tada pucali i ubili napadače.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Na video snimku, koji je objavila izraelska organizacija za ljudska prava Becelem, vidi se da je jedan od napadača bio još živ nakon početne pucnjave.

Snimak, koji je napravio palestinski dobrovoljac za tu organizaciju, pokazuje kako ranjeni Palestinac leži na zemlji okružen sa 10 vojnika i drugim vojnim personalom, i polako u jednom trenutku pokreće glavu.

Minut kasnije vojnik je podigao pušku, otkočio je i pucao. Na snimku se takođe čuje glas koji govori: "Ovaj terorista je još živ, taj pas", preneli su izraelski mediji. Potom se vidi kako krv curi iz glave Palestinca.

Pucano je prvi put dok su dva oficira stajala u blizini i nisu reagovala na incident. Nekoliko sekundi pre drugog pucanja sklonili su se u stranu od Palestinca koji je ležao, a na snimku se čuje glas koji je posle rekao: "U redu, u redu".

Nakon nekoliko minuta odneta su tela Palestinca. U tom incidentu je napadnuti vojnik zadobio umerene povrede i prenet je u bolnicu, a napadači su identifikovani kao Atah Ašraf (21) i Ramzi Alkasravi (20), preneli su izraelski mediji.

Vojni portparol Piter Lerner je ovaj incident označio ozbiljnim kršenjem vrednosti armije.

Vojna policija je pritvorila vojnika, što je Lerner označio "izuzetnom" merom i incident se istražuje, kako je rekao.

Vojska je saopštila da je istraga počela pre nego što se pojavio video.

Ovaj incident dogodio se u jeku talasa palestinskih napada, uglavnom nožem, koji traju već šest meseci.

Na izraelskoj strani je u tim napadima ubijeno 30 ljudi, a usto vreme poginulo je od izraelske vatre oko 190 Palestinaca. Izrael tvrdi da su većina bili napadači, a ostali su poginuli u sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama ili u vazdušnim udarima na pojas Gaze.

Izraelska strana navodi da su napadi posledica huškanja na nasilje od strane palestinskih lidera i na društvenim mrežama, dok Palestinci ističu da je ono rezultat frustracije zbog gotovo pet decenija okupacije.

Palestinci takođe optužuju Izrael za prekomernu upotrebu sile i ubistva napadača koji su već zaustavljeni i ranjeni.

"Izrael se u poslednjim mesecima pretvorio u mesto gde se pogubljena izvode javno uz ohrabrenje navijačke gomile", rekao je lider bloka arapskih partija u izraelskom parlamentu Ajman Odeh.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Izraelski vojnik pucao ranjenom Palestincu u glavu

Izvor: B92, 25.Mar.2016, 00:34

Jerusalim -- Izraelski vojnik snimljen je video kamerom kako puca u glavu ranjenom Palestincu dok je ležao na zemlji, saopštila je izraelska armija...Incident se dogodio u Hebronu na Zapadnoj obali nakon što su dva Palestinca napala nožem jednog izraelskog vojnika. Drugi vojnici su tada pucali i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.