Izraelski vojnik pucao ranjenom Palestincu u glavu

Izvor: B92, 25.Mar.2016, 00:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelski vojnik pucao ranjenom Palestincu u glavu

Jerusalim -- Izraelski vojnik snimljen je video kamerom kako puca u glavu ranjenom Palestincu dok je ležao na zemlji, saopštila je izraelska armija.

Incident se dogodio u Hebronu na Zapadnoj obali nakon što su dva Palestinca napala nožem jednog izraelskog vojnika. Drugi vojnici su tada pucali i ubili napadače.

Na video snimku, koji je objavila izraelska organizacija za ljudska prava Becelem, vidi se da je jedan od napadača bio još živ nakon početne pucnjave. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Snimak, koji je napravio palestinski dobrovoljac za tu organizaciju, pokazuje kako ranjeni Palestinac leži na zemlji okružen sa deset vojnika i drugim vojnim personalom i polako u jednom trenutku pokreće glavu.

Minut kasnije vojnik je podigao pušku, otkočio je i pucao. Na snimku se takođe čuje glas koji govori: "Ovaj terorista je još živ, taj pas", preneli su izraelski mediji. Potom se vidi kako krv curi iz glave Palestinca.

Pucano je prvi put dok su dva oficira stajala u blizini i nisu reagovala na incident. Nekoliko sekundi pre drugog pucanja sklonili su se u stranu od Palestinca koji je ležao, a na snimku se čuje glas koji je posle rekao: "U redu, u redu".

Nakon nekoliko minuta odneta su tela Palestinca. U tom incidentu je napadnuti vojnik zadobio umerene povrede i prenet je u bolnicu, a napadači su identifikovani kao Atah Ašraf (21) i Ramzi Alkasravi (20), preneli su izraelski mediji.

Vojni portparol Piter Lerner je ovaj incident označio ozbiljnim kršenjem vrednosti armije.

Vojna policija je pritvorila vojnika, što je Lerner označio "izuzetnom" merom i incident se istražuje, kako je rekao.

Vojska je saopštila da je istraga počela pre nego što se pojavio video.

Ovaj incident dogodio se u jeku talasa palestinskih napada, uglavnom nožem, koji traju već šest meseci.

Na izraelskoj strani je u tim napadima ubijeno 30 ljudi, a u isto vreme poginulo je od izraelske vatre oko 190 Palestinaca. Izrael tvrdi da su većina bili napadači, a ostali su poginuli u sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama ili u vazdušnim udarima na pojas Gaze.

Izraelska strana navodi da su napadi posledica huškanja na nasilje od strane palestinskih lidera i na društvenim mrežama, dok Palestinci ističu da je ono rezultat frustracije zbog gotovo pet decenija okupacije.

Palestinci takođe optužuju Izrael za prekomernu upotrebu sile i ubistva napadača koji su već zaustavljeni i ranjeni.

"Izrael se u poslednjim mesecima pretvorio u mesto gde se pogubljena izvode javno uz ohrabrenje navijačke gomile", rekao je lider bloka arapskih partija u izraelskom parlamentu Ajman Odeh.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.