Paravojne patrole nacionalista oko izbegličkog centra u Lođu

Izvor: RTS, 22.Mar.2016, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paravojne patrole nacionalista oko izbegličkog centra u Lođu

Poljski ekstremisti iz Narodnog radikalnog bloka organizovali su u Lođu dobrovoljačke patrole i oko izbegličkog centra blizu tog grada na jugu zemlje da zaštite Poljake od eventualne agresije izbeglica, među kojima, međutim, nema nikog sa Bliskog istoka ili iz Afrike.
"Lođska brigada ONR odlučila je da formira bezbednosne patrole za slučaj rasističkih izgreda uperenih protiv poljskog društva", saopštili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su poljski ekstremisti na svom sajtu.

Uz obaveštenje da će se Lođom i obližnjim Grotnjikama kretati njihove patrole, radikalni poljski nacionalisti objavili su i fotografije jedne takve tročlane patrole u paravojnim uniformama sa obeležjima ONR-a.
U mestu Grotnjiki kraj Lođa izbeglički centar otvoren je 2010. godine i u njemu na azil u Poljskoj čeka trenutno 98 izbeglica, od toga 60 dece po nacionalnosti Čečeni, Rusi i Ukrajinci.
"Treba zaista patiti od amnezije ili apsolutne neosetljivosti na istorijska saznanja da se posegne za takvim metodama", osudio je za današnju Gazetu viborču ekstremističke paravojne patrole poljski istoričar, jedan od savetnika bivšeg predsednika Poljske Bronjislava Komorovskog, Tomaš Nalenč.
Prethodna poljska liberalna vlada premijerke Eve Kopač obavezala se prošle jeseni da će Poljska po nacionalnim kvotama u okviru mehanizma relokacije primiti u naredne dve godine oko 7.000 izbeglica iz sadašnjeg talasa a nova konzervativna evroskeptična vlada sadašnje premijerke Beate Šidlo saopštila je da će tu odluku i njena vlada poštovati.
Poljski konzervativci, međutim, planiraju da najveći deo tih izbeglica prime tek kasnije 2017. godine, pri kraju roka jer insistiraju da njihove obaveštajne i bezbednosne službe provere svakog kandidata za poljski azil, kao i na tome da te izbeglice zaista žele u Poljsku.
Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski i njegov zamenik zadužen za evropska pitanja Konrad Šimanjski nekoliko puta su ponovili da će prednost imati stari, deca i žene i da Poljska nije sklona tome da pruži utočište mladim muškarcima, za koje je Vaščikovski predložio da se formiraju u legije i da ih Evropa vrati u Siriju da se bore za svoju domovinu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.