Otkriven način kako da se uništi kompjuterski virus

Izvor: S media, 02.Okt.2010, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriven način kako da se uništi kompjuterski virus

Iranska obaveštajna agencija je danas saopštila da je otkrila način kako da se pobedi kompleksan kompjuterski virus koji je zahvatio desetine hiljada računara u zemlji i za koji strani stručnjaci smatraju da je usmeren na iranski nuklearni program.

"Iranska obaveštajna služba našla je rešenje za borbu protiv virusa koje će primeniti", izjavio je šef obaveštajne agencije Hejdar Moslehi.

"Naša dominacija u virtuelnim mrežama sprečila >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je neprijateljske aktivnosti u tom polju", kazao je on.

Moslehi je dodao da su vlasti uhapsile nekoliko "nuklearnih špijuna", ali nije izneo nikakve detalje.

Razorni crv "staksnet" prodro je i u industrijske računarske sisteme u Indiji, Pakistanu, Indoneziji i SAD, ali najviše je rasprostranjen u Iranu, gde je otkriven i na računarima nekoliko zaposlenih u nuklearnoj elektrani Bušehr.

"Staksnet" je iznenadio eksperte jer je prvi virus namenski napravljen za preuzimanje kontrole nad industrijskim sistemima poput elektrana, umesto za kradju ili manipulisanje podacima, kao većina drugih virusa.

Još nije jasno ko je stvorio tog sofisticiranog crva i šta je tačno njegova meta, ali stručnjaci smatraju da iza njega ne stoji pojedinac, već čitava organizacija, a možda čak i neka država, poput Izraela ili SAD.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iran: Otkriven način kako da se uništi kompjuterski virus

Izvor: Blic, 02.Okt.2010

Iranska obaveštajna agencija je danas saopštila da je otkrila način kako da se pobedi kompleksan kompjuterski virus koji je zahvatio desetine hiljada računara u zemlji i za koji strani stručnjaci smatraju da je usmeren na iranski nuklearni program..."Iranska obaveštajna služba našla je rešenje...

Nastavak na Blic...

Iranci otkrili način kako da se uništi “Stuxnet”?

Izvor: Capital.ba, 03.Okt.2010, 08:22

TEHERAN, Iranska obavještajna agencija objavila je da je otkrila način kako da se pobijedi složeni računalni virus koji je zahvatio desetine hiljada računara u toj zemlji i za kojeg strani stručnjaci smatraju da je usmjeren na iranski nuklearni program. 'Iranska obavještajna služba našla je...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.