Capital.ba

Iranci otkrili način kako da se uništi “Stuxnet”?

03.10.2010. / 7:20

TEHERAN, Iranska obavještajna agencija objavila je da je otkrila način kako da se pobijedi složeni računalni virus koji je zahvatio desetine hiljada računara u toj zemlji i za kojeg strani stručnjaci smatraju da je usmjeren na iranski nuklearni program.
“Iranska obavještajna služba našla je rješenje za borbu koje će primijeniti”, izjavio je šef obavještajne agencije Hejdar Moslehi, “Naša dominacija u virtualnim mrežama spriječila je neprijateljske aktivnosti u tom polju.”
Moslehi je dodao i da su vlasti uhitile nekoliko “nuklearnih špijuna”, ali nije iznio nikakve detalje,.
Razorni crv Stuxnet prodro je i u industrijske računalske sisteme u Indiji, Pakistanu, Indoneziji i SAD, ali najviše je rasprostranjen u Iranu, gdje je otkriven i na računarima nekoliko zaposlenih u nuklearnoj elektrani Bushehr.
Stuxnet je iznenadio stručnjake, jer je prvi virus namjenski napravljen za preuzimanje kontrole nad industrijskim sistemima poput elektrana, umjesto za krađu ili manipulisanje podacima, kao većina drugih virusa, a posobno su na udaru Siemesovi sistemi, prenose agencije.
Još nije jasno ko je stvorio tog sofisticiranog crva i šta je tačno njegova meta, ali stručnjaci smatraju da iza njega ne stoji pojedinac, već čitava organizacija, a možda čak i neka država, poput Izraela ili SAD.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!