Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Mar.2015, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama: Ubistvo Njemcova znak pogoršanja klime u Rusiji

Ubistvo ruskog opozionog političara Borisa Njemcova je znak pogoršanja klime u Rusiji, gde su građanska prava i slobode medija nazadovale u poslednjih nekoliko godina, izjavio je danas američki predsednik Barak Obama.

"To je nagoveštaj klime barem unutar Rusiji, gde se građansko društvo, nezavisni novinari i ljudi koji pokušavaju da komuniciraju na Internetu, sve više osećaju izloženim pretnji i ograničavanjima. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << I sve više jedinu informaciju koju ruska javnost može da dobije jeste putem medija pod državnom kontrolom", rekao je Obama u intervjuu Rojtersu.

On je pozvao na sveobuhvatnu istragu povodom ubistva Njemcova.

Britanska agencija je podsetila da se Obama tokom posete Moskvi 2009. godine, kada se sastao sa predstavnicima opozicionih stranaka, sastao i sa Nejmcovim, kritičarem ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ubistvo Njemcova je "deo onoga što je mislim omogućilo da se Rusija angažuje u nekoj vrsti agresije koju ima prema Ukrajini", naveo je Obama.

Njemcov je ubijen u petak kasno uveče u centru Moskve, nedaleko od Kremlja, dva dana uoči velikog mitinga koji je pripremala opozicija.

Ubistvo Njemcova, koji se dogodilo na Moskvoreckom mostu u centru Moskve, snimila je kamera koja snima vremenske uslove u centru grada.

Prema podacima ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Njemcov je ubijen u centru Moskve u petak u 23:40 po lokalnom vremenu, kada je na njega ispaljeno više metaka iz automobila u prolazu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.