Mučna aklimatizacija

Izvor: Vostok.rs, 30.Nov.2010, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mučna aklimatizacija

30.11.2010. - Kako da se spreči klimatska kataklizma na Zemlji?

Globalni pregovori o klimi sve više podsećaju na trčanje u mestu. Svi priznaju neophodnost da se nešto radi, ali nisu svi spremni da preuzmu na sebe konkretne obaveze. Još jedan pokušaj da se postigne dogovor o tome kako da se spreči klimatska kataklizma na Zemlji biće preduzet u Meksiku. Uoči 29. novembra započela je 16. Konferencija UN o klimi i šesti sastanak zemalja potpisnica Kjotskog protokola. Njegovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << važenje ističe 2012. godine.

Prethodni sastanak koji je održan pre godinu dana u Kopenhagenu uz učešće 120 šefova država, mnogi nazivaju neuspešnim. Novi globalni klimatski sporazum nije razrađen. Malobrojni optimisti govore da je u Kopenhagenu učinjen veliki korak unapred. Sve velike države i razvijene i nerazvijene, predstavile su svoje planove za smanjenje zagađenja atmosfere izduvnim gasovima do 2020. godine. Stvoren je Klimatski fond za pomoć najosetljivijim zemljama pred udarima stihije.

Ruski stav formulisao je predsednik Dmitrij Medvedev. U Kopenhagenu on je objavio spremnost da se smanje industrijska zagađenja ugljen-dioksidom do 2020. godine za 25% u poređenju sa 1990. godinom. Što se tiče dalje sudbine Kjotskog protokola, Rusija se kategorički ne slaže sa predlogom da se prosto produži njegovo važenje.

Kjotski protokol u aktuelnom vidu ništa neće dati. Jer u njemu ne učestvuju SAD. A Kina je prva u svetu po zagađenju ugljen-dioksidom, i nema obaveze da ga smanji, kaže rukovodilac klimatskog programa ruske organizacije Svetskog fonda divlje prirode Aleksej Kokorin.

Rusija smatra da je potreban jedinstven pravno obavezujući sporazum. Protokol ili dogovor koji bi svaka zemlja ratifikovala. Sve velike zemlje treba da imaju brojne parametere smanjenja zagađenja. Kina, Indija i Brazil ni u kom slučaju ne treba da čine izuzetak.

Niko u pogledu konferencije u Kankunu nema preterana očekivanja. Niko ne misli da će biti sklopljen novi sporazum koji će svi ratifikovati, kaže Aleksej Kokorin.

Postalo je jasno da sporazum neće moći brzo da se napravi. Prevelika su pitanja, sve je vrlo složeno. Tada je razuman izlaz ići putem pojedinačnih rešenja. To je prilično delotvoran istrument. Šta može biti rešeno? U prvom redu prekid seće tropskih šuma. Možda tamo neće biti reč prekid, već će biti naglo smanjenje, na primer za 80% u desetogodišnjem periodu. Ali naglo je obavezno. Dalje, mogu biti rešena manje važna pitanja kao što je formiranje centra za predaju tehnologija. Imamo u vidu energetski efikasne tehnologije sa niskim izbacivanjem izduvnih gasova, obnovljivu energetiku.

Teorija malih stvari možda ima smisla. Ali ako velike zemlje još jednom ne budu spremne da potpišu pravno obavezujući sporazum, konferencija u Kankunu će rizikovati da ponovi scenario iz Kopenhagena.

Izvor: Golos Rossii, © kollaž: «Golos Rossii»

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.