Ministri EU podržavaju ubrzano priključivanje Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministri EU podržavaju ubrzano priključivanje Srbije

LUKSEMBURG - Šefovi diplomatija Evropske unije su danas u Luksemburgu predložili liderima EU da na predstojećem samitu stave do znanja da "Srbija može ubrzati napredak ka EU, uključujući dobijanje statusa kandidata", dok je jedino Holandija bila uzdržana i tražila da se to izostavi ili "ublaži".

To su agenciji Beta rekli zvaničnici na zasedanju koji su istakli da je formulacija o Srbiji u nacrtu završnog dokumenta susreta na vrhu EU, u četvrtak i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << petak u Briselu, ostala onako kako je i predložena.

U tom dokumentu se podvlači da šefovi država ili vlada EU "očekuju u Beogradu vladu s jasnim evropskim programom koja će pospešiti nužne reforme".

Evropski ministri su zaključili da bi u završnom dokumentu samita EU trebalo da se pozove na zaključke i poruke evropske dvadesetsedmorice Srbiji, posle potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija, 29. aprila u Luksemburgu.

"Radeći na temelju nedavno potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, Srbija može ubrzati napredak ka EU, uključujući dobijanje statusa kandidata" za članstvo u EU, naglašava se u danas dorađenom nacrtu zaključaka predstojećeg samita EU.

Haško „dokazivanje" ostaje

Vlada u Hagu i dalje smatra, rekli su holandski izvori u Luksemburgu, da Srbija tek treba da dodatno dokaže da u potpunosti sarađuje s Haškim sudom da bi joj se "otvorila vrata EU".

Hapšenje optuženog Stojana Župljanina je za holandsku vladu dobar korak u tom pravcu, ali u Hagu kažu da i ostali optuženi, uključujući Ratka Mladića, treba da budu u dosegu tribunala u Hagu.

Holandski izvori kažu da se zvaničnici u Hagu slažu s činjenicom da je Holandija prilikom potpisivanja SSP-a "napravila kompromis", kada je izdejstvovala da o primeni privremenog trgovinskog sporazuma i ratifikaciji SSP-a naknadno moraju da se izjasne ministri EU.

Oni treba da provere da li je Srbija dokazala "da sve čini" u saradnji s Haškim sudom. Holandija je, zauzvrat, prihvatila da se kao uslov ne pominje izričitio da to mora značiti da je "Mladić u Hagu".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.