Makedonija: Uhapšeno 17 osoba osumnjičenih za špijunažu

Izvor: Press, 16.Sep.2013, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Uhapšeno 17 osoba osumnjičenih za špijunažu

"Članovi ove grupe su odavali strogo poverljive informacije i državne tajne i sarađivali s različitim stranim službama, a informacije su dobijali od makedonskih institucija u kojima su neki od njih radili, kao i iz kontakata s makedonskim politicarima", rekao je portparolot MUP-a Ivo Kotevski na konferenciji za novinare.

U velikoj špijunskoj aferi osumnjičene su ukupno 22 osobe, među kojima su i dve koje se već nalaze na izdržavanju kazne zatvora za druga krivična dela.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Press << />
Istakavši da je ovo rezultat policijske akcije "Špijun", koja je trajala dve godine, Kotevski je rekao da je ovim špijunskim aktivnostima bio doveden u pitanje ceo državni i bezbednosni sistem.

Policija još vrši pretrese u domovima osunjičenih, gde su pronađene pune sobe dokumenata koji im nisu smeli biti dostupni, kao ni njihova sadržina.

Pored dokumentacije, policija je pronasla i 16 komada oruzja, 27 laptop i personalna kompjutera, 32 mobilna telefona i USB i memoriske kartice na kojima su bili državne tajne i stogo poverljive informacije.

Prema informacijama iz istrage, oni ne samo što su špijunirali za strane tajne službe, već su ucenjivali i pojedince iz javnog života Makedonije.

Oni su, takođe, pod kontrolom imali i nekoliko medija, kao i određene internet strane preko kojih su pretili da će objaviti poverljive sadržaje, što su i činili.

Među osumnjičenima i uhapšenima su dvoje zaposlenih u Agenciji za obaveštajnu delatnost, šest pripadnika MUP-a, od kojih dvoje iz Uprave za kontraobaveštajnu delatnost, dvoje zaposlenih u Ministarstvu odbrane i jedna osoba iz Uprave za finansijski kriminal.

Među osumnicenima su šef kabineta predsednika Skupštine Marjan Madzovski, režiser Boris Damovski, bivši obaveštajac Ace Dinevski, bivši direktor Agencije za sprečavanje pranje novca Vane Cvetanov, novinar Zoran Bozinovski za kojim se traga.

Osumnjičen je i bivši funkcioner stranke SDSM Mico Naskovski, policijski general i bivši komandant specijalne policijske jedinice Lavovi Goran Stojkov. Novinar Bozinovski je koristio kodirano ime “Ludi Milojko”, a Vane Cvetanov je bio “Maćor”.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Makedoniji uhapšeno 17 osoba osumnjičenih za špijunažu

Izvor: Blic, 17.Sep.2013, 02:07

Makedonska policija je razotkrila veliku špijunsku aferu, u kojoj je uhapsila 17 osoba osumničenih za špijunažu, zločinačko udruživanje, ucene i iznude, a za troje još traga, saopštilo je juče Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije...- Članovi ove grupe su odavali strogo poverljive informacije...

Nastavak na Blic...

Balkanski špijun – deo 2. Sada u Makedoniji

Izvor: Vostok.rs, 17.Sep.2013

17.09.2013. -..Grandiozni špijunski skandal u Makedoniji – sumnja se na oko 20 osoba, među njima su Mačor, Ludi Milojko i druge zagonetne ličnosti iza kojih se kriju široko poznati ljudi – od šefa kabineta predsednika parlamenta zemlje do režisera, od novinara do bivšeg obaveštajca. Veći...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.