Konačna verzija povoljnija za Srbiju

Izvor: Politika, 22.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konačna verzija povoljnija za Srbiju

U prvim varijantama saopštenja, kažu upućeni, bila sugerisana mogućnost nametanja rešenja, pa i usporavanja Srbije na putu ka EU

Od našeg stalnog dopisnika
NJUJORK, 21. septembra – Ministri Kontakt grupe za Kosovo su jučerašnjim sastankom otklonili samo jednu malu zebnju od mnogih velikih strepnji, i to njima samima, jer su se pribojavali da će morati da zasedaju od 16 sati do ponoći, a posao su završili za sat i po. Bio je to uspešan sastanak – >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izjavio je pomoćnik američkog državnog sekretara Danijel Frid okupljenim predstavnicima medija među kojima i "Politike".

Ja sam zadovoljan, a mislim da je zadovoljan i Marti Ahtisari, dodao je taj visoki funkcioner Stejt departmenta u sali elitnog njujorškog hotela "Valdorf Astorija" gde je Kontakt grupa i zasedala iza zatvorenih vrata na 18. spratu. Od ruskih poznavalaca se čuje da je na taj sastanak njihov šef diplomatije Sergej Lavrov otišao "vidno zabrinut", a da se vratio "zadovoljan". Oprezno zadovoljstvo ishodom iskazao je i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Drašković.

Kako je moguće takoreći opšte zadovoljstvo kad se zna da su stavovi aktera različiti? Reč je, čini se, pre svega o diplomatskoj vrsti zadovoljstva, koja je vrlo relativna kategorija.

Izvesno olakšanje posledica je zajedničkog saopštenja do kojeg se došlo posle dvodnevnih natezanja nižih funkcionera ministarstava šest članova Kontakt grupe. Vodila se teška borba za nijanse u formulacijama, prenose upućeni i ocenjuju da je sinoćni dokument povoljniji po Srbiju od verzija koje su mu prethodile. U tim prethodnim varijantama je, kažu, sugerisana mogućnost nametanja rešenja, pa i usporavanja Srbije na putu ka EU.

Takvih "oštrica" nema u usvojenom dokumentu. Ministri su se složili da bi voleli da vide Srbiju na evropskom putu – rekao je Frid, odgovarajući na pitanje novinara našeg lista, po završetku skupa kojem su pored Ahtisarija prisustvovali, kako se čuje, i generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana, komesar EU za proširenje Oli Ren.

U diplomatskim krugovima se govori da je Rusija uspela da ublaži neke predviđene formulacije. Tako, na primer, ne piše da do rešenja mora da se dođe ove godine, nego se traži da se "ulože svi mogućni napori" za okončanje procesa u 2006.

Ministri šest sila su ovlastili, ujedno, specijalnog izaslanika UN Ahtisarija da pripremi predlog sveobuhvatnog rešenja i da na toj osnovi angažuje obe strane. Kakav će mu predlog biti, može se naslutiti iz njegovih ranijih istupa, ali naglašena potreba za angažmanom dve strane pojedinim posmatračima liči na poziv da se istraje s pregovorima. Pri tom su važne odrednice da primena standarda (za poboljšanje položaja manjina) mora da ide uporedo sa pregovorima o statusu i da će služiti za ocenu da li je postignut potreban napredak, kao i poziv Beogradu da "prestane sa opstrukcijom učešća kosovskih Srba u kosovskim institucijama". Pretpostavlja se da će se sada pojačati pritisci i na Prištinu i na Beograd da otklone razloge za upućene im direktne ili posredno izražene zamerke.

Analitičari skreću pažnju i na stav Kontakt grupe da rešenje treba da bude "realistično, da ojača regionalnu stabilnost, prihvatljivo za narod Kosova i da očuva kosovski multietnički karakter". Odrednica "prihvatljivo za narod" sugeriše zadovoljavanje volje većine, koja se, kao što je poznato, izjašnjava za nezavisnost...

Jučerašnji sastanak Kontakt grupe, čiji će se stavovi odraziti i na sutrašnju sednicu Saveta bezbednosti UN, nagovestio je, takođe, da i glavni spoljni akteri uviđaju da se do održivog rešenja ne može doći bez raznovrsnih ustupaka. Kompromis se, čini se, traži ne samo između Beograda i Prištine, nego i unutar odnosa među velikim silama – njihovih interesa i različitog viđenja situacije, koju Amerikanci profilišu kao "slučaj za sebe", dok Rusi smatraju da rešenje treba da bude takvo da se može primeniti i u drugim sličnim situacijama u svetu.

M. Pantelić

[objavljeno: 22.09.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.