Komunističkog premijera Češke terete za smrt begunaca na Zapad

Izvor: Blic, 17.Feb.2015, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komunističkog premijera Češke terete za smrt begunaca na Zapad

Nekadašnjem dugogodišnjem premijeru komunističke Čehoslovačke Lubomiru Štrougalu (90) preti decenija zatvora zbog pogibije 91 Čeha i Slovaka koji su pokušavali da pobegnu preko "gvozdene zavese" na Zapad, ali ih je ubila struja puštena kroz graničnu ogradu od bodljikave žice.

Ključni dokaz u istrazi je sada novo sudsko veštačenje koje treba da dokaže da je Štrougal, još kao ministar unutrašnjih poslova od 1961. do 1965. godine, znao da je kroz "gvozdenu zavesu" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na granicama Čehoslovačke sa Nemačkom i Austrijom puštana jaka struja čime su prekršeni i tadašnji zakoni i propisi o bezbednosti.

Begunci na Zapad iz totalitarne Češke i kada su uspevali da izbegnu zloglasne granične patrole sa specijalno obučenim psima stradali su često od mina duž dela zapadne granice, a od 1953. godine čekao ih je i udar struje.

U slučaju 91 begunca pokušaj da bega od totalitarizma završen je smrću od strujnog udara, a ukupno je u pokušaju bekstva na Zapad poginulo od 1948. do 1989. godine 246 osoba.

"Štrougal je, međutim, i naredio da se isključi struja iz ograde, ali ne iz plemenitih pobuda. Troškovi održavanja gvozdene zavese su bili suviše veliki a političko popuštanje doprinelo je da ljudi manje beže", kazao je za današnju Mladu frontu Dnes istražitelj Eduard Kočvara koji vodi istragu.

Nekadašnji premijer od "plišane revolucije" u kasnu jesen 1989, živi povučeno, a nekoliko pokušaja da ga se izvede pred sud za zločine komunizma propalo je, kao i kod većine čeških komunističkih funkcionera.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.