Kim Džong Il poziva na samit dve Koreje

Izvor: Blic, Beta, 24.Avg.2009, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kim Džong Il poziva na samit dve Koreje

Severnokorejski lider Kim Džong Il poručio je da želi da se sastane sa južnokorejskim predsednikom Li Mjung-bakom, javili su danas južnokorejski mediji.

Kimov izaslanik je taj predlog izneo juče na sastanku sa južnokorejskim predsednikom. Li Mjung-bak je rekao da samit može da se održi pod uslovom da se na njemu razgovara o nuklearnom programu Severne Koreje, piše danas južnokorejski dnevnik "Čosun ilbo".

I drugi vodeći južnokorejski list "Džungang ilbo" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << objavio je sličan izveštaj.

Kabinet predsednika Južne Koreje je, međutim, to demantovao, navodeći da su Li i severnokorejski izaslanik razgovarali o unapređenju odnosa dve zemlje uopšte i da nije bilo reči o samitu.

Li je rekao severnokorejskoj delegaciji da je spreman da pomogne severnom susedu da obnovi ekonomiju i zatražio da se to prenese Kim Džong Ilu, piše "Čosun ilbo". On je rekao i da Južna Koreja ne želi da Severna Koreja doživi kolaps.

Li Mjung-bak, koji je poznat po oštrom stavu prema Pjongjangu, juče se prvi put sastao sa predstavnicima Severne Koreje od dolaska na vlast u februaru 2008. godine. Četvoročlana delegacija Severne Koreje, koju je predvodio visoki funkcioner Narodne partije Kim Ki Nam, doputovala je petak u Seul da bi odala poštu bivšem predsedniku Južne Koreje Kim Dae-Džungu. Delegacija je posetu završila juče.

Poseta severnokorejske delegacije ukazuju na znake otopljavanja u odnosima dve zemlje koji su se pogoršali od dolaska na vlast Li Mjung-baka.

Tenzije su se produbile zbog severnokorejske nuklerane probe 25. maja, koju su osudile UN, i najave Pjongjanga da primirje iz 1953. godina kojim je okončan Korejski rat ne smatra više obavezujućim.

Severna Koreja je, međutim, proteklih nedelja značajno ublažila svoj stav prema Južnoj Koreji.

Pjongjang je oslobodio južnokorejskog radnika koji je bio u pritvoru tri meseca, pristao na ukidanje ograničenja na prelazak granice i obećao da će nastaviti zajedničke projekte i spajanje porodica koje su razdvojene tokom Korejskog rata, od 1950. do 1953. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.