Izrael gradi više od 1.000 stanova za jevrejske naseljenike

Izvor: Blic, 19.Dec.2011, 01:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael gradi više od 1.000 stanova za jevrejske naseljenike

Izraelsko Ministarstvo stanovanja i izgradnje najavilo je danas da će objaviti tendere za izgradnju više od 1.000 stambenih jedinica u istočnom Jerusalimu i na Zapadnoj obali. Na sajtu ministarstva se precizira da će se 500 novih stanova graditi u jerusalimskom kvartu Har Homa, a više od 500 u dva jevrejska naselja na Zapadnoj obali - 348 u Beitar Ilitu kraj Vitlejema i 180 u Givat Zeevu, severoistočno od Jerusalima.

Kako je objašnjeno, to je deo plana o izgradnji skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 6.000 stanova širom Izraela i Zapadne obale.

Najava tendera izazvala je ljutnju Palestinaca, a glavni palestinski pregovorač Saeb Erekat je rekao da "Palestinska uprava oštro osuđuje odluku izraelske vlade da izgradi hiljadu novih jedinica u Jerusalimu i na Zapadnoj obali".

"Ta nova kolonijalna odluka izraelske vlade, koju mi osuđujemo, podriva napore da se uspostavi mir u regionu", rekao je portparol palestinskog predsednika Nabil Abu Rudejna.

Portparol ministarstva Ariel Rozenberg je izjavio za AFP da su nove stambene jedinice planirane kao reakcija na palestinski zahtev za punim članstvom u UN, koji je predsednik Mahmud Abas zvanično podneo u septembru.

Mesec dana kasnije, nakon što su Palestinci primljeni u Agenciju UN za obrazovanje, nauku i kulturu - UNESKO, Izrael je najavio da će ubrzati izgradnju u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, gde Palestinci nameravaju da osnuju svoju državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze.

U protekle tri nedelje Izrael je odobrio izgradnju više od 170 novih domova - 40 kraj Vitlejema, 14 u kvartu Ras al Amud u Jerusalimu, a 119 u naselju Šilo severno do Ramale, koje izraelska strana, takođe, smatra jerusalimskim kvartom.

Levičarski pokret Mir sada (Šalom akšav) ocenio je da vlada izraelskog premijera Benjamina Netanijahua sledi put ranijih vlada koje su nastojale da kreiraju činjenice na terenu kako bi sprečile nastanak nezavisne države Palestine uz Izrael.

"Netanijahuova vlada ne samo da ne promoviše mir, već radi sve što moze da ga spreči", rekla je predstavnica pokreta Hagit Ofran.

Od pretnje o ubrzanju izgradnje 1. novembra, Ministarstvo stanovanja je najavilo izgradnju 2.230 stambenih jedinica osim ovih koji su danas najavljeni, objasnila je ona.

U više od 100 jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu živi više od pola miliona Jevreja. Naselja se smatraju nelegalnim po međunarodnom pravu, što Izrael osporava.

Povezane vesti: Ponovo otvoren prolaz do Hramove gore u Jerusalimu Hamas: Izrael napada muslimaniska sveta mesta Izrael najavio tendere za 800 stanova u istočnom Jerusalimu Palestinci traže od UN da preduzmu mere protiv Izraela SAD i UN kritikovale intenziviranje izraelske gradnje na Zapadnoj obali

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.