Italija evropski epicentar koronavirusa, prvi slučajevi u Austriji i Hrvatskoj

Izvor: RTS, 25.Feb.2020, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italija evropski epicentar koronavirusa, prvi slučajevi u Austriji i Hrvatskoj

Koronavirus do sada je potvrđen u devet evropskih zemalja. Najveći broj zaraženih izvan Azije je u Italiji - više od 230 osoba je obolelo, a sedmoro je preminulo. Istovremeno, potvrđeno je da je dvoje državljana Srbije iz posade broda u Jokohami zaraženo. Ambasada Srbije u Japanu je u stalnom kontaktu sa njima, i čeka se informacija kada će biti iskrcani i u koju bolnicu smešteni.
Dvoje od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << preostalih jedanaest državljana Srbije, članova posade na brodu "Dajmond princes" i pozitivno je na virus. Prethodna grupa obolelih putnika sa broda smeštena je u novootvorenu bolnicu oko 300 kilometara udaljenu od Tokija, i moguće je da i naši državljani tamo budu smešteni.

Preminuo je još jedan četvrti putnik sa kruzera - muškarac od 80 godina. Japan je potvrdio ukupno 850 zaraženih, a parlament je usvojio nove mere za borbu protiv virusa. Firmama se savetuje uvođenje kliznog radnog vremena i pojačavanje rada od kuće.
"Važno je da smanjimo brzinu rasta broja zaraženih i da kontrolišemo širenje epidemije. Zbog toga ćemo sprovesti dodatne mere na osnovu naše nove politike i situacije u svakoj lokalnoj sredini", kaže Šinzo Abe, premijer Japana. 
Alarmantno je i u Južnoj Koreji gde je 893 zaražena. Zdravstveni zvaničnici planiraju da testiraju više od 200.000 pripadnika crkve koja je u centru talasa zaraze.
"Prema najnovijim podacima, 22 pacijenata je pušteno iz bolnice pošto su se potpuno oporavili. Crkva Šinćeonđi se saglasila da sarađuje sa vlastima i preda ceo spisak imena svih svojih sledbenika. Uvereni su da je to neophodno da bi se zaštitila sigurnost i životi članova te crkve i drugih ljudi", kaže Kim Kang, pomoćnik ministra zdravlja Južne Koreje.
U Iranu tragičan bilans dostigao je 14, što je najviše preminulih od virusa izvan Kine, gde je umrlo više od 2.600 ljudi. Istovremeno, izlečeno je i pušteno iz bolnica više od 27.000.
"Ohrabreni smo kontinuiranim opadanjem broja slučajeva zaraženih u Kini. Ključna poruka za sve zemlje jeste da ima nade, hrabrosti i uverenja jer se virus može zaustaviti. Da li ovaj virus ima potencijal da postane pandemija? Svakako da ima. Da li smo već došli do toga? Prema našoj proceni, nismo", kaže Tedros Gebreisus, generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije.
Virus je stigao i u naš region. Prvi slučaj zabeležen je u Hrvatskoj. U zagrebačku kliniku za infektivne bolesti smešten je mladić koji je prošle nedelje boravio upravo u Milanu, gde se zarazio.
Slovenija je spremna da zatvori granice ukoliko se pojača rizik unosa virusa, u Republici Srpskoj srednjim školama je naloženo da odlože ekskurzije u inostranstvo. U bolnici u Sarajevu, u izolaciji su trojica Kineza, dok se intenzivno prati stanje dece koja su se vratila sa ekskurzije u Milanu.
Italija je trenutno evropski epicentar zaraze. Više od 230 zaraženih, sedmoro preminulih, blokiran je region u Lombardiji sa 50.000 žitelja u karantinu pokrenuto je pitanje treba li zatvoriti granice Italije.
"Bilo bi besmisleno da se zatvore italijanske granice, uvedu restrikcije, pogranične kontrole kojima bi se suspendovao Šengenski sporazum. To smo objasnili čelnicima svih regiona. To bi bila potpuno neproduktivna mera, nemoguća da se sprovede, van našeg domašaja", kaže Đuzepe Konte, premijer Italije. 
Ne rade škole, ukinute su javne manifestacije, prekinut je i karneval u Veneciji. Ipak, većina građana kaže da se ne plaše previše.
"Imam prijatelje koji su se zarazili koronavirusom ovih dana, ali su se izlečili. Imali su veoma jaku groznicu koja je prošla za nekoliko dana. Uverili su me da ne bi trebalo da brinem, ali su nam vlasti sugerisale da izbegavamo kontakte sa drugim ljudima", kaže San Fjorano.
Italija ne bi bila Italija da krizi oko koronavirusa nije prišla na svoj način. Naime, modna kuća "Fendi" je u kolekciji za proleće/leto 2020 izbacila, verovali ili ne, zaštitnu masku protiv koronavirusa, nazvali je Polušn mask, i to sa cenom od 270 dolara. Cela kolekcija je već rasprodata. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koronavirus stigao u komšiluk, šta Srbija preduzima

Izvor: RTS, 26.Feb.2020, 08:04

Koronavirus je registrovan u neposrednom okruženju Srbije, u Hrvatskoj je prvi oboleli dok u Italiji raste broj obolelih, ali i umrlih. Srbija je spremna i preduzima sve mere da do širenja virusa ne dođe, rečeno je u emisiji "Oko" ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.