Iračani se opasno približavaju uporištu ISIS-a

Izvor: Mondo, 15.Mar.2017, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iračani se opasno približavaju uporištu ISIS-a

Snage iračke vlade povratile su danas kontrolu nad mostom u Mosulu koji vodi ka zidinima starog kvarta, poslednjem uporištu Islamske države (ID) u tom gradu, a sada napreduju ka Velikoj džamiji, saopštila je policija.

Foto: AP Photo/Marko Drobnjaković

"Naše trupe sigurno napreduju ka Velikoj džamiji i sada smo na manje od 800 metara od nje", rekao je portparol federalne sirijske policije, prenosi Rojters.

Zauzimanje mosta znači da iračke snage >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << sada kontrolišu tri od pet mostova preko reke Tigar.

Iračke trupe borile su se juče sa pripadnicima ID za kontrolu nad mostom iznad Tigra u Mosulu, dok su civili izlazili iz oslobođenih zapadnih četvrti tog grada, prehlađeni, mokri i gladni, ali sa olakšanjem jer više nisu pod kontrolom ekstremista.

Vladine snage ušle su proteklih dana u oblasti zapadnog Mosula, poslednjeg uporišta Islamske države u tom gradu koji ekstremisti smatraju prestonicom svog samoproglašenog kalifata.

Iračani stežu obruč oko ISIS u Mosulu

Ofanziva na Mosul stala zbog MAGLE!

Od početka ofanzive u oktobru 2016, iračke snage su uz podršku koalicije na čelu sa SAD povratile istočni Mosul i oko 30 odsto zapadnog dela grada iz ruku ekstremista, koji su brojčano slabiji, ali žestoko brane svoje poslednje uporište u Iraku.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Iračka vojska sve bliže oslobođenju Mosula: Na korak do Velike džamije

Izvor: Blic, 15.Mar.2017

Snage iračke vlade povratile su danas kontrolu nad mostom u Mosulu koji vodi ka zidinima starog kvarta, poslednjem uporištu Islamske države (ID) u tom gradu, a sada napreduju ka Velikoj džamiji, saopštila je policija...- Naše trupe sigurno napreduju ka Velikoj džamiji i sada smo na manje od 800...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.