Hrvatski ministar o Oluji: Hrvatska čista kao suza

Izvor: Press, 01.Avg.2013, 18:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski ministar o "Oluji": Hrvatska čista kao suza

"Oluja je snažno obeležila noviju hrvatsku istoriju" a pred Hrvatskom danas stoje novi izazovi, poručio je Josipović povodom Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 18. godišnjice "Oluje".

Operacija "Oluja" je vojna akcija kojom su za vreme rata u Hrvatskoj, 4. i 5. avgusta 1995, snage hrvatske vojske i policije uspostavile kontrolu nad zapadnim delom tadašnje Republike Srpske Krajine.

Međunarodne reakcije bile su podvojene: SAD i >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Nemačka su podržale tu akciju, a Rusija i Velika Britanija su se protivile.

Celokupna akcija je za cilj imala zapravo iseljavanje celokupnog stanovništva srpske nacionalnosti sa tog područja. Nakon akcije zabeležena su paljenja, pljačke i likvidacije malobrojnih Srba koji nisu hteli da napuste svoja imanja.

Ispražnjeno područje vlada prvog predsednika nezavisne Hrvatske Franje Tuđmana je nešto kasnije je naselila izbeglicama hrvatske nacionalnosti iz BiH. Protiv generala Ante Gotovine i još dvojice hrvatskih generala koji su učestvovali u operaciji - Ivana Čermaka i Mladena Markača - na haškom sudu je vođen postupak zbog ratnih zločina.

Nepravosnažnom presudom 2011. godine Gotovina je osuđen na 24 godine, a Markač na 18 godina zatvora, dok je Čermak oslobođen svih optužbi.

Prošle godine Gotovina i Markač su pravosnažnom odlukom Haškog tribunal oslobođeni svih tačaka optužnice, što je u Hrvatskoj izazvalo oduševljenje, a u Srbiji veoma negativne reakcije.

"Među zadacima koji nam predstoje je modernizacija i prilagođavanje Hrvatske međunarodnom sistemu odbrane”, rekao je Josipović i u tom smislu izrazio uverenje da će Hrvatska biti jednako uspešna u međunarodnoj saradnji kao što je bila pri ulasku u Evropsku uniju.

Josipović je povodom Dana pobede domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, kao i 18. godišnjice vojno-policijske akcije “Oluja” unapredio 131 pripadnika Oružanih snaga Hrvatske.

Kotromanović je rekao da je oslobađanje Gotovine, Čermaka i Markača dokaza da je Hrvatska "čista kao suza" i da je u životu svakog vojnika unapređenje najvažnija stvar koja ga motiviše, javila je agencija Hina.

"Treba da budemo bolji, čvršći i jači i primer malim zemljama u okruženju", poručio je Kotromanović.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kotromanović o "Oluji": Hrvatska "čista kao suza"

Izvor: Blic, 01.Avg.2013

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović poručio je danas da je vojno-policijska akcija "Oluja" snažno obeležila noviju hrvatsku istoriju, a ministar odbrane Ante Kotromanović da oslobađanje generala Gotovine, Čermaka i Markača potvrđuje da je Hrvatska "čista kao suza". "Oluja je snažno obeležila...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.