Hodorkovskom još šest godina zatvora

Izvor: RTS, 30.Dec.2010, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hodorkovskom još šest godina zatvora

Mihail Hodorkovski i Platon Lebedev izaćiće na slobodu tek 2017. godine, pošto im je kazna povećana zbog krađe nafte i pranja novca. Advokati bivšeg tajkuna tvrde da iza presude stoji izvršna vlast.

Bivši ruski naftni magnat Mihail Hodorkovski i njegov saradnik Platon Lebedev osuđeni su na 14 godina zatvora za krađu 200 miliona tona nafte i pranje novca. Hodorkovski i Lebedev izaći će na slobodu 2017. godine, jer će im u kaznu biti uračunate godine koje su proveli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u zatvoru.

Advokat Hodokovskog Vadim Kluvgant rekao je novinarima da nema govora o tome da će njegovi štićenici tražiti pomilovanje.

Drugi advokat, Jurij Šmidt izjavio je da će odbrana da se žali na presudu, jer je doneta "pod pritiskom izvršne vlasti".

"Presuda je nezakonita, neosnovana, ne bazira se ni na kakvim dokazima i zna se pod čijim pritiskom je doneta", rekao je Šmidt.

Ruski mediji prenose da su Hodorkovski i Lebedev kraj presude, čije je čitanje započeto u ponedeljak, dočekali smeškom.

Bivši tajkun je, pre sedam godina, osuđen na osmogodišnju kaznu zatvora zbog utaje poreza, a njegove pristalice tvrde da je optužnica bila politički motivisana, i da je kažnjen zato što se usudio da se suprotstavi tadašnjem predsediku Vladimiru Putinu.

U međuvremenu je protiv Hodorkovskog, koji je trebalo da izađe na slobodu 2011. godine, i njegovog saradnika Platona Lebedeva, pokrenut novi proces, optuženi su za krađu nafte i pranje novca.

Hodorkovski je posle raspada Sovjetskog Saveza osnovao naftnu kompaniju "Jukos", gde je stekao ogromno bogatstvo.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SAD kritikuju zloupotrebu pravosuđa u slučaju Hodorkovski

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Dec.2010, 14:11

Sjedinjene Države su izrazile zabrinutost zbog "zloupotrebe pravosuđa" u slučaju ruskoga naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, kojeg je sud u Moskvi u četvrtak osudio na dodatnih šest godina zatvora u procesu koji je ruska opozicija opisalo kao "osvetu premijera Vladimira Putina". Nakon 20-mjesečnog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.