Eksplozija i žrtve ispred zgrade obaveštajne agencije

Izvor: Press, 16.Jan.2013, 12:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozija i žrtve ispred zgrade obaveštajne agencije

"Bombaš samoubica je aktivirao automobil-bombu kada je udario u kapiju, a petoricu napadača je ubila policija i obezbeđenje agencije", rekao je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Sedik Sediki i dodao da su u razmeni vatre poginula dvojica pripadnika obezbeđenja.
Mohamed Zahir, šef istražne jedinice kabulske policije je potvrdio da su ubijeni svi napadači i da je ranjeno najmanje najmanje 30 civila.
Eksplozija se dogodila u podne po lokalnom vremenu a nakon nje je usledila >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << razmena vatre između napadača i bezbednosnih snaga koja je trajala 45 minuta.
Ovo je drugi napad na obaveštajnu agenciju za dva meseca.
Odgovornost za napad preuzeli su talibani, rekao je portparol talibana Zaijulah Mudžahedin je u tekstualnoj poruci poslatoj agenciji AP.
Kompleks zgrade Nacionalnog direktorata bezbednosti, okružen je visokim debelim betonskim zidovima radi zaštite zgrade od eksploziji bombi.
Portparol međunarodne vojne koalicije u Avganistanu potvrdio je da je došlo do eksplozije i kratkotrajne razmene vatre, ali nije naveo detalje.
Major Martin Krajton je rekao da su avganistanske snage odgovorile na napad i da vojna koalicija NATO nije reagovala.
Današnji napad dogodio se samo nekoliko dana pošto se predsednik Hamid Karzai vratio iz posete Vašingtonu gde je sa predsednikom SAD Barakom Obamom razgovarao o budućnosti Avganistana nakon povlačenja trupa NATO kako je planirano krajem 2014. godine.
Nasilje u Avganistanu raste poslednjih meseci povećavajući zabrinutost da li će avganistanske bezbednosne snage sa 350.000 vojnika biti u stanju da obavljaju svoje zadatke nakon povlačenja stranih trupa.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Bombaši samoubice napali zgradu obavještajne službe u Kabulu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 16.Jan.2013

Šest bombaša samoubica izvelo je u srijedu koordinirani napad na sjedište avganistanske obavještajne službe, ubivši najmanje dvije osobe i 22 ranivši, saopštili su zvaničnici. Napad je počeo oko podneva po lokalnom vremenu (7.30 po srednjoevropskom) kada je prvi napadač detonirao snažnu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.