Đelić: Dogovoreno izmeštanje nuklearnog goriva iz Vinče u Rusiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2008, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Dogovoreno izmeštanje nuklearnog goriva iz Vinče u Rusiju

BEČ - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, dogovorio je danas u Beču sa direktorom ruske državne korporacije za atomsku energiju(Rosatom) Sergejom Kirijenkom da se do kraja godine završi posao oko međudržavnog sporazuma o izmeštanju nukelarnog goriva iz Vinče.

Dogovorio sam sa šefom ruske delegacije Sergejom Kirijenkom, da se do kraja godine završi posao oko međudržavnog sporazuma oko izmeštanja goriva iz Vinče, a razgovarali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << smo i o komercijalnim delovima aranžmana", rekao je Dejlić, koji predvodi delegaciju Srbije na zasedanju Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču.

Gorivo iz nuklearnog rekatora u Vinči treba da, kako je predviđeno, do 2010. godine bude vraćeno u zemlju porekla Rusiju.

"Došli smo i da rešavamo konkretan i važan problem, a to je pitanje izmeštanja nuklearnog goriva iz Vinče. Naš cilj je da za godinu dana rešimo taj posao i da sve ono što je preostalo u Vinči bude

rešeno zauvek", rekao je Đelić.

On je, po završetku sastanka sa Rusima, izjavio da delegacija Srbije na Generalnoj konfereciji IAEA učestvuje kao "ozbiljna država koja daje doprinos borbi protiv nuklearnog terorizma i nuklearnoj bezbednosti".

On je istakao da je vidljivo da značaj nuklearne energije u civilnom sektoru raste, dodajući da u toj oblasti Srbija nema nikakve planove, jer za to postoji zakonska zabrana.

Projekat oko nuklearnog reaktora u Vinči, koji se sprovodi uz međunarodnu pomoć pod nazivom "Vind", sastoji se od tri dela - prvi je povratak nuklearnog goriva u Rusiju, drugi izgradnja bezbednih hangara u Srbiji za skladištenje ostalog nuklearnog otpada, a treći je dekomisija reaktora.

Projekat izmeštanja goriva iz Vinče u Rusiju košta oko 40 miliona dolara, od čega je za sada obezbeđeno dovoljno novca za bezbedno pakovanje goriva i transport. Još uvek, međutim, nedostaje najveći deo, a to je novac za troškove reprocesuiranja u Rusiji.

Što se tiče transporta i pakovanja, od potrebnih 15 miliona dolara, polovinu je preko IAEA dala Evropska unija, pet miliona dolara je došlo od strane nevladine organizacije iz SAD, a ostatak od IAEA.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić doputovao u Beč na zasedanje IAEA

Izvor: Kurir, 29.Sep.2008

BEČ, 29. septembra (Tanjug) - Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić doputovao je danas posle podne u Beč gde predvodi delegaciju Srbije na zasedanju Generalne konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Prvi sastanak Đelić će imati...

Nastavak na Kurir...

Izmeštanje goriva iz Vinče

Izvor: RTS, 30.Sep.2008, 12:37

Potpredsednik Vlade i ministar za nauku Božidar Đelić izjavio je da je prioritet Srbije uklanjanje istrošenog nuklearnog goriva iz Instituta "Vinča". Govoreći na 52. Generalnoj konferenciji IAEA zatražio je pomoć Agencije i drugih međunarodnih činilaca za završetak nuklearne dekomisije Vinče....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.