Izvor: Blic, 15.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danski karikaturista spreman za suđenje u Amanu

Danski karikaturista Kurt Vestergard izjavio je da je spreman da se pojavi pred jordanskim sudom kako bi branio svoju kontroverznu karikaturu proroka Muhameda, ističući međutim da strahuje od nepravednog suđenja, izveštava jedan jordanski dnevnik.



"Išao bih u Aman na suđenje, ali strahujem da sam unapred proglašen krivim", rekao je on u intervjuu datom u Kopenhagenu glasilu jordanske vlade "Džordan tajms".

Jordanski tužilac pozvao je u junu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vestergarda radi ispitivanja nakon tužbe više jordanskih medija koji ga optužuju za skrnavljenje i podsticanje razdora.

Njegova karikatura, jedna od 12 objavljenih 30. septembra 2005. u danskom dnevniku Jilands-Posten, ponovo je objavljena u februaru u 17 danskih dnevnika, što je pokrenulo proteste u više muslimanskih zemalja, uključujući i Jordan.

Vestergard je naveo da nije dobio nikakav službeni poziv od jordanskog pravosuđa i ponovo branio svoj crtež na kojem je proroka Muhameda predstavio sa turbanom u obliku bombe sa zapaljenim fitiljem.

"Hteo sam da istaknem da neki teroristi izvrću smisao islama i služe se njime kao duhovnim oružjem. Želeo sam da napravim portret terorista koji proroka Muhameda uzimaju za taoca. Nemam problem sa islamom, već sa teroristima", rekao je on. Tvrdeći da poštuje islam i njegove sledbenike, Vestergard je istakao da se neće izvinjavati.

"U Danskoj uživamo i slobodu štampe i versku slobodu", kazao je on.

Jordanski poslanici tražili su od vlade da prekine odnose sa Danskom, a Aman je osudio Vestergardovu karikaturu ocenjujući da bi mogla da podstakne ektremizam i nanese štetu odnosima između Kopenhagena i muslimanskih zemalja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Karikaturista spreman za suđenje

Izvor: B92, 15.Avg.2008

Aman -- Danski karikaturista Kurt Vestergard spreman je da pred jordanskim sudom brani svoju kontroverznu karikaturu proroka Muhameda... "Išao bih u Aman na suđenje, ali strahujem da sam unapred proglašen krivim", rekao je on u intervjuu datom u Kopenhagenu glasilu jordanske vlade "Džordan tajms"....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.