Britanija osnovala fond za muškarce - žrtve silovanja

Izvor: Press, 13.Feb.2014, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanija osnovala fond za muškarce - žrtve silovanja

Najnoviji podaci pokazuju da je u 12 meseci, zaključno sa novembrom 2013. godine, u Britaniji počinjeno 2.164 silovanja i seksualnih napada nad muškarcima i dečacima starijim od 13 godina, preneo je britanski list "Gardijan".

Procene, međutim, pokazuju da u Engleskoj i Velsu seksualne napade pretrpi čak 72.000 muškaraca godišnje, od kojih samo jedan deo prijavi taj napad policiji.

- Verujemo da muškarci čine oko 12 odsto ukupnog broja žrtava >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << silovanja. Međutim, mnogi od njih odlučuju da o tome ne govore nikom, bilo da ne prijavljuju policiji ili da ne traže pomoć koja im je potreba. Odlučan sam da pomognem u tome da počne da se priča o toj temi, koja se i dalje smatra tabuom - izjavio je resorni britanski ministar Dejmjan Grin.

Novi fond će pomoći i žrtvama ranije izvršenih napada, a koji su u to vreme imali manje od 13 godina, rekao je Grin.

On je naveo da su prosečne zatvorske kazne za silovanje muškaraca porasle, ali je ostalo još mnogo toga da se uradi.
- Zato smo odlučili da povećamo propisane zatvorske kazne i uveli smo obaveznu doživotnu kaznu za prestupnike koji dva puta budu osuđeni za veoma ozbiljan seksualni ili nasilni napad - rekao je ministar.

Dankan Krejg iz organizacije "Survajvors Mančester", specijalizovane za pomoć muškim žrtvama silovanja i seksualnog zlostavljanja, pozdravio je uspostavljanje novog fonda.

- U Velikoj Britaniji u prošlosti nije bilo dovoljno podrške za muške žrtve silovanja. Ali, voleo bih da ubuduće i vlasti i javnost počnu otvorenije da pričaju o dečacima i muškarcima kao žrtvama i da tako budu uklonjene prepreke koje ih sprečavaju da otvoreno pričaju o svojim traumama. Ovaj fond će pomoći da se u javnosti više dozna o ovoj temi i da muške žrtve više ne budu ignorisane - istakao je Krejg.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Britanija osnovala fond za muškarce - žrtve silovanja

Izvor: Blic, 13.Feb.2014

LONDON - Britanska vlada je osnovala fond vredan pola miliona funti za pružanje pomoći muškim žrtvama silovanja i seksualnog nasilja, koji će zvanično biti pokrenut danas, objavili su jutros britanski mediji. ..Najnoviji podaci pokazuju da je u 12 meseci, zaključno sa novembrom 2013. godine, u...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.