Blater: Napadaju nas zbog SP u Rusiji i Kataru

Izvor: Vostok.rs, 29.Maj.2015, 16:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blater: Napadaju nas zbog SP u Rusiji i Kataru

29.05.2015. -

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater smatra da je u korenu korupcionaškog skandala koji je pogodio tu organizaciju odluka iz 2010. da se Mundijal 2018. i 2022. dodeli Rusiji i Kataru.

Sedmorica zvaničnika FIFA uhapšeni su u sredu pod optužbom za korupciju, na zahtev za izručenje američkih vlasti.

Skandal je izbio uoči današnjih izbora za predsednika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << FIFA na kojima Blater želi peti mandat, dok mu je jedini protivkandidat jordanski princ Ali bin el Husein.

Blater je odbio da se povuče iz izborne trke, iako je FIFA pod istragom za korupciju i američkih i švajcarskih vlasti.

„Da su druge dve zemlje izvučene iz koverte, a ne Rusija i Katar, mislim da ovih problema danas ne bi bilo“, rekao je Blater i dodao da se prošlost ne može vratiti.

„Nismo proroci i ne možemo da kažemo šta bi se dogodilo da je izbor bio drugačiji“, rekao je Blater.

Sjedinjene Američke Države su jedna od zemalja koje su izgubile izbornu trku za dodelu organizacije Mundijala 2022. godine.

Američki istražni organi optužili su 14 osoba za korupciju, iznudu, prevaru i pranje novca iz devedesetih godina, od kojih je sedmorica uhapšena u Cirihu, a među njima su dva potpredsednika FIFA.

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini pozvao je juče Blatera da se povuče iz izborne trke, što je aktuelni predsednik odbio.

Pobedniku današnjih tajnih izbora neophodna je dvotrećinska većina u prvom krugu glasanja ili prosta u drugom.

Kameron: Blater treba da ide, Merkelova: Iskoreniti korupciju

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron ponovio je da bi predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater trebalo da ode sa tog mesta, dok se nemačka kancelarka Angela Merkel založila za transparentnost u FIFA

"Posle svega što se dogodilo, nezamislivo je da Blater ponovo vodi FIFA. Po meni, on bi trebalo da ode, što ranije, to bolje", rekao je Kameron na konferenciji za novinare.

Merkelova nije želela da komentariše Blatera, ali je istakla da je najvažnije iskoreniti korupciju u FIFA.

"Najvažnije je da u toj organizaciji ponovo zavlada transparentnost", rekla je Merkelova.

Ona je dodala da bi "trebalo ocistiti sve što je prljavo u fudbalu, kao što je to rekao Kameron.

Amerikanci bi da uguraju druge u okvire svog pravnog poretka

Nije prvi put da Amerika pokušava da „širi“ svoje pravo, pokušavajući da druge gurne u okvire sopstvenog pravnog poretka, ocenili su renomirani nemački advokati za Sputnjik, dodajući da je osnovni problem taj što će se uhapšenima, koji nisu državljani SAD, suditi po normama američkog pravosuđa.

„U Americi već čitav vek, a posebno u poslednjih 60 godina, duboko veruju da su oni najbolji poznavaoci pravnog poretka i da zato oni treba da se pitaju. S obzirom da to nije istina, trebalo bi predložiti nešto bolje“, rekao je za advokat Maks Gutbrod.

Odgovarajući na pitanje šta zapravo znači to što će se istraga protiv članova FIFA voditi u Americi, advokat Jorg fon Apen smatra da su za pokretanje takvog postupka neophodni verodostojni tragovi ili preliminarni dokazi.

„Istraga je pokazala da se u ovom slučaju koristila predaja podataka putem internet-kabla, čiji se početak nalazi u SAD. Još jedan trag vodi do filijale FIFA u Majamiju, gde su tokom istrage bili nađeni dokumenti“, ističe Fon Apen.

Prema njegovim rečima, ti tragovi su poslužili Americi da uputi zahtev za ekstradiciju Švajcarskoj.

„Ipak, ne verujem da će do nje (ekstradicije) doći“, zaključuje advokat.

sputnik

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bekenbauer odbio da osudi Blatera za skandal u FIFA

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Maj.2015

BERLIN - Njemačka fudbalska legenda Franc Bekenbauer odbio je da osudi predsjednika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sepa Blatera za korupcionaški skandal koji je pogodio tu organizaciju...Bekenbauer smatra da je problem FIFA u sistemu, a ne u čovjeku..."Bivši predsjednik Fudbalske federacije...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Blater ponovo izabran za predsednika FIFA

Izvor: Prva.rs, 29.Maj.2015

Blater je osvojio peti uzastopni mandat na čelu FIFA, posto se njegov protivkandidat na izborima na kongresu FIFA jordanski princ Ali bin Al Husein povukao uoči drugog kruga glasanja.. Blater je u prvom krugu dobio 133, a Husein 73 glasa , što je značilo da glasanje mora da se obavi u drugom krugu...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.