Bivši britanski ministri nudili kontakte za novac

Izvor: RTS, 23.Feb.2015, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši britanski ministri nudili kontakte za novac

Dva bivša šefa britanske diplomatije i poslanici u parlamentu Džek Stro i Malkolm Rifkind tajno su snimljeni kako nude kontakte sa političarima i diplomatama u zamenu za nekoliko hiljada funti.
Dvojica britanskih političara snimljena su skrivenom kamerom tokom razgovora sa novinarima kako nude novac u zamenu za lobiranje kod političara i diplomata, javlja Bi-Bi-Si, a prenosi Tanjug. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Novinari Telegrafa i Kanala 4 predstavili su se kao službenici izmišljene agencije iz Hongkonga.
Rifkind je novinarima rekao da može da obezbedi "koristan pristup" britanskim ambasadorima, dok je Stro govorio o korišćenju "šarma i pretnji" kako bi se političari naveli da promene mišljenje.
Stro je priznao da je koristio svoj uticaj da promeni pravila EU za račun kompanije koja mu je godišnje plaćala 60.000 funti za usluge.
Rifkind je odbacio optužbe za nezakonito delovanje, a Stro je objasnio da su se njegove reči odnosile na aktivnosti kojima bi mogao da se bavi kada, kao što je ranije najavio, napusti parlament posle izbora u maju.

U vladi konzervativnog premijera Džona Mejdžora, Rifkind je bio ministar odbrane, a potom i spoljnih poslova. Imao je istaknutu ulogu u diplomatskim naporima za uspostavljanje mira na Balkanu.
Stro je bio šef diplomatije u vladi laburiste Tonija Blera i zalagao se za invaziju na Irak 2003. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.