Beskućnicima u Mađarskoj zabranjeno spavanje na javnom mestu

Izvor: N1 televizija, 14.Okt.2018, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beskućnicima u Mađarskoj zabranjeno spavanje na javnom mestu

U Mađarskoj u ponedeljak stupa na snagu zakon prema kojem se beskućnicima zabranjuje da spavaju noću na javnim mestima, što je mera koju su UN označile kao okrutnu.

Ustavni amandman koji je usvojio mađarski parlament 20. juna zabranjuje boravak na javnim mestima. Tim amandmanom je pooštren zakon iz 2013. godine koji predviđa moguću kaznu.

Policija će od ponedeljka moći da uklanja improvizovane smeštaje beskućnika na javnim mestima.

Zakon je namenjen >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << da štiti interese društva u celini, izjavio je mađarski zvaničnik za socijalna pitanja Atila Fulop i dodao da beskućnici ne treba da budu na ulici noću navodeći da građani treba slobodno da se kreću bez prepreka.

Državna skloništa za beskućnike mogu da prime oko 11.000 beskućnika, mada stručnjaci procenjuju da ih ima oko 20.000.

Izvestilac UN za socijalna pitanja Lejlani Farha ocenila je da je zakon okrutan i nije usaglašen s međunarodnim normama o ljudskim pravima.

Evropski parlament u septembru je pokrenuo retku proceduru protiv Mađarske zbog podrivanja demokratskih vrednosti EU i vladavine prava. U izveštaju predstavljenom Evropskom parlamentu pre glasanja pominje se između ostalih i situacija s beskućnicima u Mađarskoj.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.