Beskućnicima u Mađarskoj zabranjeno da prenoće na javnom mestu

Izvor: Radio 021, 14.Okt.2018, 16:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beskućnicima u Mađarskoj zabranjeno da prenoće na javnom mestu

U Mađarskoj sutra stupa na snagu zakon prema kojem se beskućnicima zabranjuje da spavaju noću na javnim mestima, što je mera koju su UN označile kao okrutnu.

Ustavni amandman koji je usvojio mađarski parlament 20. juna zabranjuje boravak na javnim mestima. Tim amandmanom je pooštren zakon iz 2013. godine koji predviđa moguću kaznu.

Policija će od sutra moći da uklanja improvizovane smeštaje beskućnika na javnim mestima. Zakon je namenjen da štiti interese >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << društva u celini, izjavio je mađarski zvaničnik za socijalna pitanja Atila Fulop i dodao da beskućnici ne treba da budu na ulici noću navodeći da građani treba slobodno da se kreću bez prepreka.

Državna skloništa za beskućnike mogu da prime oko 11.000 beskućnika, mada stručnjaci procenjuju da ih ima oko 20.000.

Izvestilac UN za socijalna pitanja Lejlani Farha ocenila je da je zakon okrutan i nije usaglašen s međunarodnim normama o ljudskih pravima. Evropski parlament u septembru je pokrenuo retku proceduru protiv Mađarske zbog podrivanja demokratskih vrednosti EU i vladavine prava. U izveštaju predstavljenom Evropskom parlamentu pre glasanja pominje se između ostalih i situacija s beskućnicima u Mađarskoj.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

MAĐARSKA UVODI OKRUTNE MERE: Beskućnicima zabranjeno da noću spavaju na javnim mestima

Izvor: Kurir, 14.Okt.2018

U Mađarskoj sutra stupa na snagu zakon prema kojem se beskućnicima zabranjuje da spavaju noću na javnim mestima, što je mera koju su UN označile kao okrutnu.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.