Berluskoni oslabljen pred drugi krug lokalnih izbora

Izvor: Blic, 28.Maj.2011, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskoni oslabljen pred drugi krug lokalnih izbora

RIM - U Italiji se sutra i u ponedeljak održava drugi krug lokalnih izbora čiji rezultati bi mogli da uzdrmaju vođstvo italijanskog premijera Silvija Berluskonija.

Drugi krug izbora održava se 29. i 30. maja u 90 gradova i šest provincija u kojima nije bilo jasnog pobednika u prvom krugu, kao i na Siciliji gde se održava prvi krug izbora. Oko 5,5 miliona Italijana ima pravo glasa.

Analitičari kažu da se javljuju predlozi u vladajućoj koaliciji da se odrekne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Berluskonija što je bilo nezamislivo čak i pre nekoliko meseci, piše agencija Rojters na internet sajtu.

U prvom krugu 15. i 16. maja Berluskonijeva partija Narod slobode kao i saveznik Severna liga doživeli su teške gubitke u njegovom glavnom uporištu Milanu i u drugim gradovima, i prvi put je poljuljana politička nadmoć koju je on uživao skoro dve decenije.

Premijer je bio neprikosnoveni vođa italijanskog dominantnog konzervativnog bloka glasača od kada je prvi put došao na vlast 1994. godine, ali je ozbljno oslabljen zbog seksualnog skandala, tri suđenja za korupciju i nemogućnosti da oživi posustalu privredu. Najvažnija trka za vlast vodi se u Milanu, gradu gde je Berluskoni stekao svoje bogatstvo i gde je uporište desnog centra skoro dve

decenije.

U prvom krugu lokalnih i regionalnih izbora, kandidat levice Đulijano Pisapija osvojio je 48 odsto glasova, pobedivši aktuelnu gradonačelnicu i Berluskonijevu političku saveznicu Leticiju Morati za 6,4 odsto.

Berluskoni, potpuno šokiran ovakvim rezultatom, nedelju dana se nije oglašavao, a onda je krenuo sa sve otrovnijim napadima na Pisapiju, govoreći da će pretvoriti Milano u italijanski Staljingrad, islamski grad ili "cigangrad".

On je nazvao oba opoziciona kandidata ekstremistima i rekao da će pobediti samo ako glasači "ostave mozak kod kuće". Rojters navodi da Berluskonijev neočekivano loš rezultat u prvom krugu i svađe unutar saveza desnog centra koje su usledile, nagoveštavaju da ga u nekim delovima vide kao opterećenje.

Antiimigraciona Severna liga, neophodna za opstanak vlade, distancirala se od Berluskonija po nekoliko pitanja, kao što je rat u Libiji. Italijanski predsednik Đorđo Napolitano i italijanski biskupi su zbog napete političke atmosfere odvojeno pozvali na smirenost u zemlji, naglasivši da tenzije negativno utiču na sposobnost Italije

da sprovede važne ekonomske reforme.

Povezane vesti: Berluskoni će se ponovo kandidovati Berluskoni: Izbora neće biti Berluskoni: Prevremeni izbori ako vlada ostane bez podrške Berluskoni želi izbore u januaru Kraj Berluskonijeve ere?

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.