Ban pozvao lidere Kipra da iskoriste zamah u pregovorima

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jan.2016, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban pozvao lidere Kipra da iskoriste zamah u pregovorima

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun pozvao je danas lidere Kipra da iskoriste pozitivan zamah u pregovorima o ponovnom ujedinjenju tog etnički podeljenog ostrva.

Ban je pohvalio predsednika Kipra Nikosa Anastasijadesa i lidera kiparskih Turaka Mustafu Akindžija zbog značajnog napretka tokom osam meseci pregovora i jer su pokazali da mogu da postignu kompromis kada je reč o problematičnim pitanjima.

Generalni sekretar UN je, međutim, priznao, nakon sastanka >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sa dvojicom lidera danas u Davosu, da izvestan "broj osetljivih i teških pitanja" i dalje ostaje, preneo je AP.

On je pozvao "međunarodne igrače", posebno tri države, garante nezavisnosti Kipra, Grčku, Tursku i Britaniju, da učine sve da podrže kiparske lidere u razgovorima.

Kipar je podeljen 1974. godine, na severni turski i južni grčki deo, pošto je Turska izvršila invaziju nakon državnog udara koji su sprovele pristalice ujedinjenja sa Grčkom.

Grčka je, bez severnog turskog dela, članica EU.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ban Ki Mun pozvao kiparske vodje da iskoriste zamah pregovora

Izvor: Beta, 21.Jan.2016

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je danas vodje etnički podeljenog Kipra da iskoriste pozitivan zamah u tekućim razgovorim o ponovnom ujedinjenju ostrva.Ban je pohvalio predsednika kiparskih Grka Nikosa Anastasiadesa i vodju kiparskih Turaka Mustafu Akindžija zbog toga što su ostvarili značajan...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.