„Anonimusi“: Bi-Bi-Si na srpskom otvoren zbog suprotstavljanja Rusiji na Balkanu

Izvor: Vostok.rs, 12.Feb.2019, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Anonimusi“: Bi-Bi-Si na srpskom otvoren zbog suprotstavljanja Rusiji na Balkanu

Britanska nevladina organizacija „Institut za državnu upravu“ (Institute for Statecraft) smatra da je otvaranje televizije Bi-Bi-Si na srpskom jeziku, radi informativnog suprotstavljanja Rusiji, jedna od ključnih teza u okviru projekta širenja uticaja na Balkanu, navodi se u dokumentima koji su objavili hakeri „Anonimusa“ na sajtu cyberguerrilla.org, prenose RIA Novosti.
Hakeri tvrde da se „Institut za državnu upravu“ za finansiranje svojih projekata obraćao britanskoj Vladi i očekivao da će dobiti za to 5,5 miliona funti britanskih poreskih obveznika. Između ostalog, hakeri su objavili pismo direktora Instituta Kristofera Donelija od 15. oktobra, dok godina nije navedena (pretpostavlja se da se radi o 2018.), u kojem predlaže svoje metode i strategiju širenja uticaja u balkanskim državama. Prema rečima hakera, u 2019. godini Doneli je napravio novi projekat za „zaštitu naroda zapadnog Balkana, sada od korupcije“. U jednom od dokumenta, po tvrđenju hakera, koji predstavlja projekat Donelijevog plana, otvaranje Bi-Bi-Sija na srpskom jeziku za borbu protiv „lažnih“ ruski vesti je glavno pitanje u regionu. Osim toga, među drugim važnim pitanjima su i: pritisci na medije, problem Kosova, „stagnacija“ borbe protiv korupcije na Balkanu i strahovi EU i NATO-a zbog ruskog uticaja u regionu. Kao primer, autori dokumenta se pozivaju na članak lista „Politiko“, koji je posvećen otvaranju televizije na srpskom jeziku, kao i lokalnog sajta. U članku se tvrdi da su ove akcije deo široke borbe „meke sile“ na Balkanu, gde ruski mediji navodno šire lažne vesti. List se poziva na Centar za evropska istraživanja 2016. godine, po kojem više od sto srpskih organizacija promoviše prijateljske veze sa Rusijom. “Hakeri tvrde da se „Institut za državnu upravu“ za finansiranje svojih projekata obraćao britanskoj Vladi i očekivao da će dobiti za to 5,5 miliona funti britanskih poreskih obveznika. Između ostalog, hakeri su objavili pismo direktora Instituta Kristofera Donelija od 15. oktobra, dok godina nije navedena (pretpostavlja se da se radi o 2018.), u kojem predlaže svoje metode i strategiju širenja uticaja u balkanskim državama. Prema rečima hakera, u 2019. godini Doneli je napravio novi projekat za „zaštitu naroda zapadnog Balkana, sada od korupcije“. U jednom od dokumenta, po tvrđenju hakera, koji predstavlja projekat Donelijevog plana, otvaranje Bi-Bi-Sija na srpskom jeziku za borbu protiv „lažnih“ ruski vesti je glavno pitanje u regionu. Osim toga, među drugim važnim pitanjima su i: pritisci na medije, problem Kosova, „stagnacija“ borbe protiv korupcije na Balkanu i strahovi EU i NATO-a zbog ruskog uticaja u regionu. Kao primer, autori dokumenta se pozivaju na članak lista „Politiko“, koji je posvećen otvaranju televizije na srpskom jeziku, kao i lokalnog sajta. U članku se tvrdi da su ove akcije deo široke borbe „meke sile“ na Balkanu, gde ruski mediji navodno šire lažne vesti. List se poziva na Centar za evropska istraživanja 2016. godine, po kojem više od sto srpskih organizacija promoviše prijateljske veze sa Rusijom.    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.