17. kongres KP Kine

Izvor: B92, 15.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

17. kongres KP Kine

Đintao govori na kongresu KP Kine (Beta)

Peking, Tajpeh -- U Pekingu počeo 17. Kongres Komunističke partije Kine, lider partije oštro govorio o materijalnom stanju dela populacije i o Tajvanu.

Lider partije Hu Đintao izjavio je na Kongresu da će Kina nastaviti političke reforme s Komunističkom partijom čvrsto na čelu, obećao da će u narednih pet godina modernizovati kinesku vojsku, najveću u svetu, i pozvao Tajvan, ostrvo pod sopstvenom samoupravom, za koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Peking tvrdi da pripada Kini, na mirnu reintegraciju u Kinu.

"Mi smo spremni da napravimo svaki mogući, najiskreniji pokušaj da postignemo mirnu reunifikaciju i nikada nećemo dozvoliti nikome da odvoji Tajvan od matice, bilo kakvim imenom ili na bilo kakav način", rekao je Đintao.

"Kina mora da izgradi jake vojne snage kroz nauku i tehnologiju i mora da promoviše inovacije u vojnoj teoriji, tehnologiji, organizaciji i razvoju", rekao je on.

"Odlučni smo da sačuvamo suverenitet, bezbednost i teritorijalni integritet i da doprinesemo održanju svetskog mira", rekao je Đintao i dodao da će Komunistička partija i dalje imati punu kontrolu nad vojnim snagama.

"Spremni smo za razmenu mišljenja, dijalog, konsultacije i pregovore sa svakom političkom strankom na Tajvanu, o svim pitanjima, sve dok druga strana priznaje da i ostrvo i kopno pripadaju jednoj Kini", rekao je kineski predsednik.

"Moramo da podržimo ulogu partije kao središta rukovodstva u usmeravanju opšte situacije", rekao je Hu u govoru pred više od 2.200 delegata na Kongresu, koji je najveći partijski skup i održava se svakih pet godina.

"Učestvovanje građana u političkim pitanjima povećavaće se na sređen način, suštinske socijalističke vrednosti će prevladati u narodu", rekao je on.

Đintao je upozorio da je korupcija i dalje velika pretnja i da neće biti tolerisana i naznačio da je glavni politički zadatak partije da radi na njenom sprečavanju.

Tajvan odbacio predlog

Tajvan je odmah odbacio poziv kineskog predsednika o postizanju sporazuma o miru, uz ocenu da je "lišen bilo kakvog značaja".

Reagovanje potparola tajvanske vlade Šie Đi-veja došlo je samo nekoliko sati pošto se Hu Đintao založio za mir i rešavanje 58-godišnjeg sukoba pregovorima, ukoliko Tajvan prihvati da je sastavni deo Kine.

"Mi nećemo razgovarati o miru, ujedinjenju ili o bilo kojoj drugoj temi sa režimom koji je prekinuo odnose sa Tibetom, ubijao vlastiti narod i podržao vojnu huntu u Mjanmaru", rekao je portparol vlade na Tajvanu, preneo je AP.

On je podsetio na pretnje Kine da će napasti ostrvo od 23 miliona stanovnika ukoliko Tajvan preduzme korake ka priznavanju nezavisnosti.

Peking je posebno zabrinut da bi u vreme predsedničkih izbora na Tajvanu u martu i Olimpijskih igara u Pekingu u avgustu, tajvanski lideri mogli iskoristiti za testiranje granica kineskog strpljenja.

Prošlog meseca je vladajuća tajvanska Demokratska progresivna partija donela rezoluciju o održavanju referenduma o nezavisnosti ostrva.

Tajvan i Kina su se podelili posle građanskog rata 1949. godine, ali Kina i dalje smatra ostrvo svojom teritorijom i preti upotrebom sile u slučaju da Tajvan zvanično proglasi nezavisnost.

Kina je i ranije predlagala ostrvu nastavak pregovora, zamrznutih 1999. godine, kada je tadašnji predsednik Tajvana Li Teng-hui insistirao da bilateralni odnosi budu na nivou država, što bi, praktično, značilo priznavanje Tajvana za nezavisnu državu.

"Kina usavršila Internet cenzuru"

Nevladine organizacije tvrde da je Kina usavršila i sistematizovala sistem za kontrolu i cenzuru Interneta.

Nevladina organizacija "Reporteri bez granica" i kineska organizacija za zaštitu ljudskih prava "Čajna hjuman rajts difenders", pozivajući se na izveštaj neimenovanog kineskog stručnjaka koji radi za jednu Internet firmu, navode da vlasti u Pekingu do 2005. godine nisu sprovodile kontrolu Interneta, ali da sada strogo kontrolišu međunarodnu kompjutersku mrežu.

Kako tvrde ove dve organizacije, Kineseke vlasti prave dnevne i sedmične izveštaje o sadržajima koji se pojavljuju na Internetu i primenjuju različite metode u kontroli tih sadržaja u zemlji s više od 162 miliona Internet korisnika.

Veliki broj Internet sajtova prima i do pet poruka dnevno od nekog od kontrolnih organa u kojima se navodi kako pristupati osetljivim pitanjima i nalaže im se da ne objavljuju ili "skinu" sa sajta određene sadržaje.

U Kini je zabranjeno između 400 i 500 "škakljivih" ili "tabu" reči, a sajtovi vrše autocenzuru kako bi izbegli kazne.

Ove godine je Kancelarija za infomacije koje se objavljuju preko Interneta u Pekingu uvela strožije direktive podeljene u tri kategorije: prva mora da se izvrši za pet minuta, druga za deset minuta, a treća za pola sata, a ukoliko ne budu izvršene u tim rokovima Internet korisniku preti kazna, prenela je agencija Rojters.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.