Poslanici o kanalu, zaduživanju...

Izvor: B92, 22.Jan.2013, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o kanalu, zaduživanju...

Beograd -- LDP ocenila da postoji rat u SNS s obzirom na različite izjave dva ministra iz te stranke o ruskom gasu, dok je DS kritikovala dodatno zaduživanje od Kine.

U delu sednice za postavljanje pitanja, poslanik LDP Bojan Đurić naveo je da je ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla da je cena ruskog gasa previsoka, dok je ministar rudarstva Milan Bačević nekoliko dana kasnije kazao da ona nije u pravu i da Srbija plaća gas manje, u proseku od 20 do 30 dolara na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1.000 kubnih metara gasa.

"Zašto vlada misli jedno, govori drugo, a ne radi gotovo ništa? Ko nas obmanjuje?", upitao je Đurić.

"Ko oštećuje građane za nekoliko desetina miliona dolara? Ima li tu nekog kriminala?", upitao je Đurić i naveo da postoji sukob u samoj SNS povodom posla vrednog više od milijardu dolara godišnje. On je najavio da će LDP danas uputiti zvaničan zahtev da se održi saslušanje kako bi o toj temi premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministri Zorana Mihajlović i Milan Bačević odgovarali na pitanja pod zakletvom.

Uz oštre kritike za nova zaduživanja Srbije, poslanik DS Božidar Đelić je kazao da ministar Bačević, koji je u Kini, želi da zaduži Srbiju za još 12 milijardi dolara za kanal do Soluna i ocenio da takvi nerealni projekti moraju da budu zaustavljeni. "Do kraja godine može da se desi da se Srbija zaduži za 18,5 milijardi evra, što je polovina naše ekonomije", upozorio je Đelić.

On je kazao da DS ne želi da sluša "prazne priče" ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića nego da od premijera Dačića hitno traži izveštaj o tome za šta se Srbija zadužuje i da li će moći da vrati dugove.

Pored oštrih kritika zbog novih zaduživanja, Đelić je kritkovao i ministra pravde Nikolu Selakovića i zatražio pokretanje pitanja njegove odgovornosti zbog, kako je ocenio, skandaloznog ponašanja.

Đelić je kazao da se pridružuje apelu civilnog sektora i njihovoj oceni da Selaković nije dostojan da bude ministar pravde, jer je "defilovao" ispred parlamenta sa ekstremističkim organizacijama poput Obraza, koji je zabranjen.

Poslanik SNS Dragan Šormaz pitao je da li će biti ubrzana istraga o pranju novca narko-klana Darka Šarića i kada će biti podignut optužni predlog, a šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić pitao je da li će Vlada Srbije obezbediti da javnost bude verodostojno obaveštena o čemu se razgovaralo u nastavku dijaloga Beograda i Prištine 17. januara u Briselu i koji su rezultati postignuti.

Poslanica Ujedinjenih regiona Srbije Slavica Sveljić pitala je ministra pravde koliko je građana nezakonito bilo u pritvoru i koliku nadoknadu zbog toga treba da im isplati država. Ona je kazala da se građani zadržavaju u pritvoru i da su izloženi samovolji, a protiv njih se ne podižu optužnice, navodeći primer dvojice funkcionera koalicije Zajedno za Šumadiju.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga tražio je od Ministarstva pravde i Tužilaštva da mu dostave podatke o tome koliko je zahteva za rehabilitaciju podneto na osnovu zakona iz 2006. a koliko po zakonu iz 2011. na teritoriji Vojvodine, kao i koliko je postupaka rešeno, a koliko je žalbi podneto na prvostepene presude za rehabilitaciju.

Šef poslaničke grupe Srpski pokret obnove - Demohrišćanska stranka Srbije Aleksandar Jugović pitao je da li je Srbija spremna da donese zakon o otvaranju tajnih dosijea i podsetio da je SPO u tri navrata pokušao da taj zakon stavi na dnevni red parlamenta.

Posle pitanja, ministar poljoprivrede Goran Knežević počeo je poslanicima da obrazlaže Predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Na udaru Bačević i Selaković

Izvor: Danas, 22.Jan.2013

Liberalno-demokratska partija ocenila je da se unutar vladajuće Srpske napredne stranke vodi „ozbiljan rat“ oko uvoza gasa iz Rusije, dok je Demokratska stranka kritikovala dodatno zaduživanje od Kine za izgradnju kanala do Soluna, ali i ponašanje ministra pravde i državne uprave Nikole Selakovića.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.