Izvor: Politika, 25.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezdu gleda ceo svet

Televizijski prenos u Velikoj Britaniji, Rusiji, Ukrajini, Australiji i verovatno Americi. – Procena da je juče prodato oko 35.000 karata za revanš sa Rendžersom U Medija centru na "Marakani", juče je održana prva od najavljene četiri svakodnevne podnevne konferencije za medije koje će biti posvećene revanš utakmici sa škotskim Rendžersom u završnoj rundi kvalifikacija za Ligu šampiona. Fudbaleri Crvene zvezde ugostiće najtrofejniji škotski klub u utorak (početak u 20 časova), >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a kapije našeg najvećeg stadiona biće otvorene tri sata ranije. U prvom susretu u Glazgovu, Škoti su stekli minimalnu prednost (1:0).

Jučerašnji dan je ipak obeležila velika gužva i dugački redovi ispred blagajni "Marakane". Navijači Zvezde su po veoma sparnom vremenu strpljivo čekali da kupe dragocene ulaznice za "meč godine" voljenog kluba. Po rečima klupskog portparola, zajedno sa unapred trebovanim ulaznicama, procenjeno je da je samo prvog dana prodato oko 35.000 karata, što nagoveštava da će tribine Zvezdinog stadiona, kapaciteta 54.000 mesta, biti popunjene.

U ponedeljak je Crvenu zvezdu posetila delegacija Evropske fudbalske unije, zadužena za inspekciju stadiona. Zvaničnici Uefe su insistirali na tome da moraju da budu ispunjeni određeni standardi ukoliko se prvak Srbije plasira u Ligu šampiona. O tome je generalni sekretar Zoran Damjanović kazao:

– Inspekcija je generalno bila zadovoljna sadržajem na stadionu, ali je iznela i određene primedbe koje se pre svega odnose na nedovoljnu jačinu osvetljenja. Dobili smo garancije kompanije Filips da ćemo do kraja septembra ispuniti taj uslov i o tome smo obavestili Uefu. Neophodno je i da izdvojimo poseban salon za predstavnike Uefinih sponzora, koji će biti na Galeriji B, gde se radovi privode kraju.

Damjanović je saopštio da će delegat revanš meča protiv Rendžersa biti Rene Berle iz Švajcarske, a komesar za bezbednost Belgijanac Fernand Marse, koji je bio delegat na utakmici Crvene zvezde sa Interom iz Zaprešića pre dve godine, posle čega je Zvezdi izrečena uslovna kazna, igranja još jedne utakmice bez prisustva publike, koja je na snazi do 15. septembra.

Ekipa Rendžersa će u Beograd doputovati prekosutra u 13.15 časova i biće smeštena u hotelu "Hajat". U pratnji kluba organizovano dolazi 500 navijača i oko stotinak prijatelja kluba.

– Izlišno je pričati koliko je interesovanje za predstojeću utakmicu. Televizijski prenos će pored Velike Britanije, biti i u Australiji, Rusiji, Ukrajini, u zemljama našeg okruženja, a verovatno i na području Amerike – istakao je Damjanović.

Ulazak u najelitnije klupsko takmičenje na Starom kontinentu, osim na sportskom planu, za Zvezdu bi bilo značajno i zbog finansijskih blagodeti.

– Samo plasman u Ligu šampiona doneo bi nam dva miliona evra, svaka utakmica u grupi vredi 400.000, pobeda 600.000, nerešen ishod 300.000, a ostvaruje se prihod od prodatih ulaznica, a kasnije i na osnovu centralizovanog sistema TV i marketinških prava. Primera radi, Steaua iz Bukurešta je prošle sezone inkasirala 8,2 miliona evra – podsetio je Damjanović.

Direktor marketinga FK Crvena zvezda Stefan Ivanović, najavio je određene novine za spektakularni meč protiv Rendžersa.

– Trudimo se stalno da publici omogućimo bolji komfor. Zato ćemo, kao prvi korak, preduzeti da stadion bude besprekorno čist. Sva sedišta će biti numerisana i redarske službe će striktno voditi računa da svaki gledalac sedne na svoje mesto, kako bi se izbegle gužve na prolazima. Po prvi put izdaćemo zvanični, bogato opremljeni program, koji će moći da se kupi na stadionu i okolnim punktovima po ceni od 100 dinara. Brošura će imati 24 strane, štampana je na najkvalitetnijem papiru, uz obilje podataka, fotografija, intervjua... Osim toga, sa radom je počela kompanija Red star ketering, u čijoj će nadležnosti biti prodaja pića i hrane na našem stadionu po popularnim cenama. Protiv Rendžersa ćemo promovisati i nove dresove za ovu sezonu, a biće još zanimljivih sadržaja u kojima će publika moći da uživa oko pola sata pre početka utakmice – zaključio je Ivanović.

--------------------------------------------------------------------------

Angažovano hiljadu policajaca

Portparol Zvezde Milan Bošković, saopštio je da će za utakmicu protiv Rendžersa biti angažovano 615 redara i oko hiljadu policajaca u zoni oko stadiona. Nekoliko sati pre početka utakmice biće zatvoren saobraćaj u ulicama oko stadiona, a gledaocima je upućen apel da koriste javni gradski prevoz.

Na "Marakani" će biti postavljeno čak 100 sigurnosnih kamera, pomoću kojih će MUP Srbije kontrolisati ponašanje publike.

L. Delić

[objavljeno: 25.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.