Zvezdino sutra bez Kampaca, Vildose, Petruševa, Dobrića...

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 11:57

Zvezdino sutra bez Kampaca, Vildose, Petruševa, Dobrića...

Crveno-beli će morati u proces koji nije ništa što već nije viđeno u taboru eks šampiona: razgradnja pa nadogradnja ekipe.

Samo ne bi valjalo da opet dođe i do iznuđene doselekcije kad se zahukta sezona, kao lani.

Zna se već da pola tima ide ili se sprema da ide, neki su već i otišli, pravi posao tek predstoji, nije ni Evroliga otvorena opcija pa je sve i dalje u magli po Zvezdu.

Za trenera, makar, ne moraju da brinu na Malom Kalemegdanu. Ivanović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi sada, sve i da mu je istekao ugovor, ostao iz inata. Ne ide mu se ovako nedovršenog posla. Ostao je nedorečen.

Želi još jednu rundu sa Željkom Obradovićem. Ako ništa, nadmudrivanje sa najtrofejnijim trenerom Evrope trebalo bi da ga je učinilo boljim stručnjakom nego pre godinu dana. I to je uspeh.

Na kraju krajeva, pet puta je ove sezone pobedio velikog Žoca. To baš ne može svako.

Odabir pogrešnog trenera pre starta sezone na kraju je skupo koštao tim. Doduše, bilo je vremena da se sve nadoknadi, ali u dugotrajnom procesu organizacije tima, adaptacije na Ivanovićeve metode negde se kockice nisu do kraja složile. Išlo se od evroligaške euforije do poražavajućih ishoda i nazad – tek do drugog mesta u ABA ligi. Više se nije moglo.

Ne treba zaboraviti veoma važan potez za ishod sezone: napravila se loša procena sa pozicijom koja ume da bude i presudna u sportu kakav je košarka, prvim plejmejkerom.

Mnogi su već i zaboravili na Džejlena Adamsa koji se, najblaže rečeno, nije snašao. Trebalo je pronaći alternativu prvom organizatoru igre. I tu se izgubilo dragoceno vreme.

Šta bi bilo da je bilo? Sada ovo pitanje ide od usta do usta navijača. Šta bi bilo sa sezonom Zvezde da je Ivanović odmah seo na klupu, a ne Jovanović.

Da nije angažovan Adams, da Kampaco nije imao zabranu Evrolige, da se nisu ređali pacerski porazi u Evropi, da se nisu gubile utakmice od Zadra i Cibone, da se održala prednost domaćeg terena...

Kada se tako saberu tačke pucanja sezone Zvezde, najtačniji zaključak koji se može izvesti posle svega je da svi podjednako snose odgovornost što se nije odbranio trofej i što je Top 8 Evrolige pobegao: malo je do uprave, malo do igrača i malo do trenera. I Jovanovića i Ivanovića.

Važno je da u Zvezdi shvate, a shvataju ako zdravorazumski rezonuju minuli rad, da je neuspela sezona (uprkos osvajanju oba domaća trofeja) bila posledica svega gore navedenog - nikako spoljnih faktora koji se tako često targetiraju.

Sledi remont.

Teodosić će (možda) umesto Markovića na poziciju igrača koji bi da završi karijeru u Zvezdi. "Gde ja stadoh, ti produži", možda je već sinoć Pefi otpevao Teodosiću i predao mu palicu najiskusnijeg igrača u timu. Čućemo, valjda, uskoro šta ima da kaže Teo na tu temu ako mu se uopšte igra košarka posle Virtusa.

Neprijatan osećaj svakom navijaču Zvezde izaziva pojava Miroslava Raduljice, ne pojava kao takva, već smisao njegovog boravka u klubu kojem nije pružio apsolutno ništa do, eventualno, moralne podrške saigračima. Mora se to tako reći jer drugačije se ne može opisati njegova uloga.

Kuzmiću je pao kamen sa srca jer je zbog Raduljice prestao da postoji kao predmet kritika navijača. Kako je sezona odmicala i njegov doprinos rezultatima se srozao do tačke totalne neupotrebljivosti. Kako bilo, Zvezdin odabir centara za tek završenu sezonu u najmanju ruku nije bio najsrećniji.

Dalibor Ilić se nameće kao igrač koji može iskoristiti priliku. Naredna sezona bi mogla biti njegova.

Nedović, lider, nije upitan, ali mora još bolje. Može on to. Njegova želja je možda najveća od svih u ekipi. Tražio je i ove sezone konstantnost u šutu, donekle je taj segment unapredio međutim nedostajao je njegov završni pečat na vrlo dobru sezonu. Ostaće kao jak adut za narednu sezonu. Biće motivisan da uzme ono zbog čega je došao.

Lazić, Lazarević, Mitrović su već postali inventar u klubu, trio koji će kako god bude naredne sezone, ko god bude došao od pojačanja, biti pri ruci treneru. Mogu se crveno-beli osloniti na starosedeoce uprkos kritikama koje su trpeli. Iskusniji su i jači za još jednu jaku evroligašku sezonu i bitke sa najjačima.

Mogu biti samo bolji nego što su bili pre godinu dana.

Bentil i Martin će verovatno potražiti druge opcije ovog leta - Zvezda im sigurno neće praviti problem na tom putu. Martin, pre nego Bentil, je neko sa kime bi se mogla i produžiti saradnja. Pokazao je čvrstinu u reketu Amerikanac, pružao neke dobre partije u dugoj sezoni pa ne bi bilo iznenađenje ako bi se saradnja nastavila.

Sve, naravno, zavisi od toga da li Evroliga planira crveno-bele za narednu sezonu.

Potrebno je takođe preispitati ulogu Nikole Ivanovića čiji kvaliteti nisu sporni međutim nije Podgoričanin mogao isplivati u jakoj konkurenciji spoljne linije tima. Ostaje da se vidi šta će i kako će Zvezda dalje, i da li će se i u Budućnosti oslanjati na igrača koji je direktno odgovoran (kao igrač Budućnosti) što ekipa ima jednu ABA titulu manje u vitrinama.

Dobrić, Petrušev, Vildosa i Kampaco su već dobili etiketu "bivših igrača" Zvezde. Za crveno-bele će to biti najveći izazov - kako nadomestiti izvestan odlazak ovog kvarteta.

Vildoza je navodno sve dogovorio sa Panatinaikosem, Kampaca čeka Real, Petruševa zove Filadelfija, a Dobrić već ima dogovor sa Virtusom.

Koliko god da im imponuje činjenica da su njeni igrači na ceni u Evropi, za crveno-bele je krajnje problematičan trenutak da gubi najjače adute u istom momentu.

Poput mnogih NBA timova u kojima se neguju zvezde i sve se podređuje igračima tog statusa, slično bi Zvezda morala sa supertalenovanim Nikolom Topićem.

Dete legende kluba je savršena prilika za tako nešto.

Nikola ima sve što je potrebno da već naredne sezone napravi prvi pravi proboj u prvi tim.

Definitivno je prevazišao svoj uzrast, nestvarno je dominirao među vršnjacima na Evroliginom turniru u Beogradu, potom i u Kaunasu i potvrdio epitet igrača prve klase.

Spreman je za veliku scenu.

Zvezda takvog igrača dugo nije imala i zato je važno da se ovaj momak što pre implementira među seniore. Dalje može sam. Takav talenat ne sme da se razigrava u razvojnim selekcijama. Sada je trenutak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.