Izvor: MozzartSport.com, 03.Avg.2021, 09:35

Zvezdina psihološka igrica: Pogledaj Šerifa u oči i vidi meč svih mečeva!

Crveno-beli večeras protiv moldavskog prvaka, u okviru trećeg kola kvalifikacija, igraju jednu od najvažnijih utakmica u sezoni (21 čas, TV Arena)

Nisu svi mečevi isti – mada će treneri uvek koristiti onu izanđalu frazu o važnosti prvog sledećeg rivala – ima i onih jednakijih. Da, znamo da ste prvo pomislili na histeriju izazvanu potencijalnim sudarom Crvene zvezde i Dinama iz Zagreba, jer telefoni na Marakani i Maksimiru neprestano zvone i otkivaju samo deo očekivanog >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << balkanskog kolorita. Međutim, pre mečeva svih mečeva, srpski šampion će večeras odigrati možda i najvažniju utakmicu u ovom delu sezone. Jer to je Crvena zvezdu u letnjem dobu evropskih kvalfikacija. Igra se na sve ili mrvice. Igra se za finansijsko blagostanje.

Računica je jasna: prolaz protiv moldavskog Šerifa doneo bi Crvenoj zvezdi ispunjenje jednog od prioritetnih zadataka, prolaz u Ligu Evrope kroz plej- of kvalitetnijeg takmičenja i minimum 11.500.000 evra. Čak i neku vrstu iskoraka, ako se uzme u obzir činjenica da je prethodne godine, u kovid uslovima, srpski šampion stao u trećem kolu kvalifikacija protiv Omonije.

Sa tim novcem ljudi u srpskom šampion mogli bi bar malo da budu mirni i relaksiranije gledaju na stvari oko sebe, bez obzira što iza ugla vreba Dinamo iz Zagreba. Za tu istorijsku, emotivnu i histeričnu priču ima vremena.

Moraće Dejan Stanković i njegovi izabranici – na čiji profesionalizam se stalno poziva – da budu pobednici ozbiljne psihološke igre, ili preciznije rečeno trilera. Koliko god bio Šerif nezgodan, uigran i nakrcan samopouzdanjem posle četiri evropske pobede, svi će večerašnja dešavanja na Marakani gledati kao na predigru za ono što sledi. Taj jedinstveni eho, koji poziva da se u balkanskom ratu odigra na granici maksimuma, stigao je sigurno do Zvezdinih igrača.

 I oni imaju prijatelje koji dolaze na utakmice, bude se i ležu sa vestima iz Zvezde, i imaju velika očekivanja. I nadaju se da će Crvena zvezda baš u sudaru sa zagrebačkim Dinamom vratiti vreme na onaj period kada se nije postavljalo pitanje nečije veličine na prostorima stare Jugoslavije.

Tlo se već drma, ali u takvoj konstalaciji snaga crveno-beli moraju da pogledaju Šerifa u oči i budu na nivo prethodne srede, kada su bes izazvan sporijim startom sezone istresli na kazahstanskom Kairatu. Tim iz Almatija je sličnog kvaliteta kao Šerif, čak su Moldavci ostali zapanjeni rezultatom sa Marakane, svesni platežne moći Kairata. Ali Šerif će doći kompletan i odmoran u Beograd, pošto domaće prvenstvo vrednuje kao poligon za raziravanje igrača sa malom minutažom. Iza ekipe iz Tiraspolja je dvostruka pobeda nad Teutom i Alaškertom, i osećaj da je istorija tako blizu.

Sa takvim stavom na Marakanu je izašao i Kairat i loše prošao. Crvena zvezda se na tom meču psihološki, trkački i igrački podigla, čak povremeno podsećala na prošlogodišnja izdanja. Ako bi nastavila da blago raste, Zvezda je sposobna da ishod dvomeča reši posle prvog poluvremena. Jer najkreativniji igrač srpskog šampiona Aleksandar Katai je ponovo u potrebnom modu, praktično je prodisao sa Filipom Falkom kao lutajućom minom na drugoj strani terena. Trener crveno-belih Dejan Stanković je pronašao izgubljene koordinate šampionskog sjaja i taktički pedantne igre. Protiv Kairata se oslonio, izuzimajući Miloša Degeneka na proverene snage, isklesane u sličnim evropskim bitkama. To mu je pržilo šestodnevnu komociju, što je u periodu opasnog življenja u Ljutice Bogdana velika privilegija.

„Kao što sam rekao i pred Kairat, dosta će od nas zavisiti kakav će biti protivnik. Protiv Kairata im nismo dali da dođu do vazduha. Gledaćemo da isto uradim i sutra, uz direktnu igru, da im ne damo razmenu pasova. Imaju individualan kvalitet, dosta stranaca, može taj kvalitet da izađe viskoko. Igramo kod kuće, od nas zavisi kako će protivnik izgledati.cNe možeš nikoga da uporediš da li je bolji ili lošiji, dok ne zaigraš protiv njega. Kad bismo ocenjivali Kairat je u nekim segmentima za ocenu 7,5, dok je Šerif u nekim segmentima 8. Ima ogromne razlike među njima, igrači Šerifa su brzi i talentovani, ako ih pustiš da igraju, mogu da te stave u ozbiljan problem. Gledamo nas, igramo pred našim navijačima“, rekao je trener crveno-belih Dejan Stanković.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Malo se zna o Šerifu u Srbiji. Reč je o večitom vladaru moldavskog fudbala. Osvojili su 19 titula prvaka države u 30 sezona otkako je Moldavija stekla nezavisnost. U poslednjih 10 sezona su čak devet puta bili prvaci države. Samo je Milsami 2015. uspeo da ih svrgne sa trona.

Prošle sezone su protutnjali kroz prvenstvo osvojivši 99 bodova, čak 16 više od drugoplasiranog Petrokuba. Postigli su 116 golova što je rekord moldavskog fudbala. I primili samo sedam golova na 36 utakmica što je takođe nacionalni rekord. Ukupno 40 različitih fudbalera od kojih su čak 33 stranci je igralo za Šerif u prošloj sezoni. U strelce se upisalo 24 različita fudbalera. Većinu golova (93) su postigli iz "otvorene igre", dok su 10 postigli iz penala, šest posle kornera, pet posle slobodnih udaraca i dva direktno iz slobodnjaka.

Trenutno u ekipi imaju samo šestoricu klasičnih domaćih igrača, dok je tu još nekoliko stranaca sa moldavskim pasošem. Od pomenute šestorice, dvojica su rezervni golmani. Tu su još moldavski reprezentativci Kojokaru i Belousov koji ulaze sa klupe i mladići Gliga i Holodov koji retko dobijaju šansu da se nađu i na klupi. Praktično, Šerif nema nijednog moldavskog fudbalera koji se može nazvati nosiocem igre ili standardnim prvotimcem.

 Ali je zato tu gomila stranaca sa svih krajeva sveta. Leta 2010. godine Šerif je napravio senzaciju i na Maksimiru eliminisao Dinamo iz Zagreba. Četiri puta su bili učesnici Ligi Evrope, čak su jednom bili konkurentni u borbi za proleće.

CRVENA ZVEZDA – ŠERIF (21 ČAS, TV Arena)

Beograd

Stadion: Rajko Mitić

Kapacitet: 55.000 (može oko 27.000)

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan – Gobeljić, Pankov, Dragović, Rodić – Sanogo, Kanga – Falko, Ivanić, Katai – Dioni.

ŠERIF (4-3-2-1): Atanasijadis – Žulijen, Dulanto, Arboleda, Kristijano – Ado, Til, Banda – Kastanjeda, Traore – Luvanor.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.