Izvor: Blic, 21.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezdina eskadrila

Zvezdina eskadrila

Ostrvska moda na 'Marakani' ove jeseni. Glavni modni kreatori crveno-bele gol kolekcije su Nikola Žigić i kapiten Nemanja Vidić, ali i trener Slavoljub Muslin koji je očigledno shvatio da je visina u protivničkom kaznenom prostoru velika prednost. Zvezda je u nebeskoj igri superiorna, odražava se to na broj postignutih ali i primljenih golova, pa je i to jedan od razloga što crveno-beli ove jeseni igraju bolje nego prošle godine.

Za razliku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od prethodnih sezona, fudbaleri Crvene zvezde igraju mnogo više na kartu visine. Ne postoji igrač u Srbiji i Crnoj Gori koji može da nadvisi u skoku 'košarkaša' Žigića (visok 202 cm), koji je suvereni kralj vazdušnog prostora. Recept za 'zvezdaški glavomet': ako ne ide na sredini terena, treba samo uputiti pravi centaršut prema Žigiću, koji rutinski obavlja posao i trese mrežu. Istina, igra Crvene zvezde nije takva da se preskače igra, ali su puleni Slavoljuba Muslina do sada vešto demonstrirali kako treba razbiti igru protivnika u nekoliko lakih poteza, ne oslanjajući se na duge i spore akcije kroz sredinu.

Nikola Žigić je svojim golovima vratio na 'Marakanu' sećanje na dane kada su u protivničkim kaznenim prostorima vladali Dušan Savić ili recimo Husref Musemić, igrači koji su često tresli mrežu posle udarca glavom.

- U ovom timu Zvezde ima puno visokih igrača. Pored mene tu su i Vidić i Mladenović, ali imamo još jedan kvalitet, i naši niži igrači imaju odličnu skok igru. To je veoma važna stvar i prednost koju nastojimo da iskoristimo što je više moguće. Svaki prekid je naša šansa da postignemo gol - kaže Nikola Žigić.

Golgeter Crvene zvezde koliko ima zasluga za broj postignutih, toliko ima i za mali broj primljenih golova u ligi, svega tri.

- Ne vidim zašto se ne bih vratio nazad da posle kornera ili prekida pomognem igračima iz odbrane. Sve visoke lopte pokušavamo da neutrališemo iz šesnaesterca, i to nam za sada uspeva. Zvezda igra timski, ne delimo se na igrače odbrane ili napada i verujem da je to jedan od razloga zašto smo prvi na tabeli i zašto smo u drugom kolu Kupa UEFA - smatra Žigić.

Kvalitet u skok igri Žigić je valorizovao serijom golova u domaćem šampionatu i Kupu UEFA. Na obe strane po šest, ukupno 12. Od tih dvanaest, čak sedam puta je loptu preko gol-crte poslao udarcem glavom, četiri puta u Kupu UEFA i tri puta u domaćem šampionatu. Računajući i kvalifikacije za Kup UEFA, napadač crveno-belih je trenutno jedan od najboljih strelaca ovog takmičenja, a od 30 golova, koliko je tim sa Marakane postigao u prvenstvu i kroz mečeve Kupa UEFA, računajući i pretkolo sa Nistruom, tačno trećina je postignuta glavom. Statistika u korist visinskog elementa Zvezdine igre je ubedljivija ako se pogleda koliko je još golova postignuto posle centaršuteva i asistencija glavom, kao što je bio slučaj u Železniku dva puta.

- Forma nam je u usponu i ako ovako nastavimo, nema razloga da navijači na kraju jeseni ne budu zadovoljni. Protiv Železnika je bilo dosta dobre igre u polju, ali su golovi postignuti posle prekida i visokih lopti - napominje Žigić. Zoran Kecman

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.