Izvor: MozzartSport.com, 24.Jan.2021, 11:02

Zvezdina bitka za vrh - prvi deo

Pred crveno-belima je teško gostovanje u Topolici

Imala je Crvena zvezda ove sezone okršaje s mnogo jačim protivnicima i klubovima veće tradicije i kvaliteta, ali retko koji meč je ove sezone imao tako važan rezultatski značaj kao predstojeći derbi protiv Mornara u Topolici od 19 časova.

Derbi za prvo mesto! Tako je ovaj susret okarakterisan u Baru, a s ništa manjim ambicijama je u subotu popodne stigla i ekspedicija Crvene zvezde. Jednostavno je - ko >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << pobedi imaće bolju poziciju uoči finiša sezone i priliku da se lakše dokopa prvog mesta na tabeli. Crvena zvezda i Mornar u ovom trenutku prednjače na prošaranoj tabeli sa po dva poraza - veliki broj utakmica pomeren usled slučajeva virusa korona, pa tako pogled na redosled ne daje pravu sliku -, s tim što crveno-beli još nisu igrali protiv Cedevite Olimpije u Ljubljani i Cibone u Beogradu i pitanje je kada će s obzirom na gust kalendar takmičenja... Po tri neuspeha imaju Budućnost, Igokea i Cedevita koji samo vrebaju šansu da preskoče direktne konkurente za plej-of, pa sledi Mega koja je porazima od Zmajčeka i Igosa ugrozila plasman u doigravanje. Još je rano govoriti ko je najbliži vrhu pošto je do kraja ligaškog dela ostalo gotovo još pola isplanirane sezone, čak i kada se oduzme Primorska koja je naknadno istupila.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Crvenoj zvezdi je ovo tek drugi meč Jadranske lige u 2021. godini. I pored toga večeras će odigrati četvrti meč u poslednjih devet dana, posle tri uzastopna meča protiv španskih velikana i pobede u Madridu...

U pravi čas se takmičarskoj košarci vratio Džordan Lojd. Videlo se protiv Barse da je ispao iz šuterskog ritma što je i logično s obzirom da nije igrao preko mesec dana. Ali protiv takmaca takvih šuterskih kapaciteta kakav ima Mornar Zvezdi je potrebno da ima napadačku širinu kojom može da odgovori. Možda je Lojd dobio i neplanirano više minuta protiv katalonskog giganta, ali trebalo mu je da probije led i pronađe sebe kako bi večeras bio od koristi.

I pored toga što dugo nije bio u pogonu svestan je Lojd da je u obavezi da izvuče ono najbolje iz sebe kako bi bio protivteža najboljem igraču Mornara Džejkobu Pulenu. Briljira ove sezone pouzdani šuter Mornara i u celoj dosadašnjoj sezoni samo je četiri puta ostao na jednocifrenom broju poena. Po pet poena ubacio je Krki u prvom delu regionalnog takmičenja i Ciboni u prošlom kolu, plus tri protiv Breše i šest Unikahi u prvoj fazi Evrokupa. Kako je Mornar komotno dobio sve osim sastava iz Andaluzije, one se gledaju kao statističke greške.

Ne samo što je prvi strelac ekipe, već je i treći u celoj Jadranskoj ligi sa 17,5 poena na 49 odsto šuta iz igre i 40,5 odsto za tri poena (2,5 pogodaka na 6,1 pokušaj). U Evrokupu je za nijansu bolji - 17,7 poena na 42,5 odsto sa distance. Koliko je njegov učinak važan za tim Mihaila Pavićevića govori to da je bio gotovo nepogrešiv u duelima s direktnim rivalima – 36 poena ubacio je Cedeviti Olimpiji usred Ljubljane, po 19 je dao Partizanu i Igokei u Baru, a u dva okršaja protiv Budućnosti u Podgorici prvo 18 ligaških, pa još 20 poena u Evrokupu. Zvezdi je u prvom okršaju dao “samo“ 12 poena, mada je Mornar za celu utakmicu skupio jedva 62 poena pa je opet bio najefikasniji u svom timu i jedini s dvocifrenim učinkom. Na sve to treba dodati podatak da je u 17 od 25 odigranih utakmica ove sezone imao 15+ poena, a čak devet puta 20 ili više poena!

Pulen je samo deo arsenala kojim raspolažu braća Pavićević. Ako želite da rasteretite Pulena pozovite Ajzeu Vajtheda (10,8p, 3,5as), Nemanju Vranješa (7,5p), Marka Jeremića (6,2p, 40% za tri), plus Dereka Nidama (7,6p, 4,8as) i novopečenog Mornara Nemanju Gordića prevashodno zaduženih da razigraju ekipu. Atletsku komponentu nose Keni Gabrijel (8,9p, 55,8% za tri - 24/43) i Tejlor Smit (9,8p, 5,2sk), ozbiljnim iskustvom barata Milko Bjelica, dok je Uroš Luković tradicionalno posebno motivisan kada vidi crveno-belo. Malo li je? Nije ni čudo što se Mornar tako ozbiljno naoštrio da napadne prvo mesto, što potvrđuje i serija od pet trijumfa u ABA ligi u kojoj se trenutno nalazi. Ne treba zaboraviti ni to da još niko iz regiona nije dobio Mornar u Topolici.

Ako neko može da uzme meru do zuba naoružanoj ekipi iz Bara, onda je to Crvena zvezda. Evroligaška škola se najteže uči, ali kada se savladaju finese, mnogo se lakše diše. Zvezda je protiv Reala pokazala da ovaj sastav ima potencijal, ali su isto tako gostovanje Valensiji i određene sekvence duela s Barselonom pokazale koliko ekipa može da ode u drugu krajnost kada se kockice ne poklope na pravi način.

Recept za pobedu u Baru Crvena zvezda definitivno treba da potraži u onom meču iz Vizink Centra u ponedeljak. Smireno, koncentrisano, agresivno i odbrana, odbrana, odbrana! Preciznije - ne ulaziti u šuterski okršaj jer bi Zvezda mogla da se opeče... Istorija dosadašnjih okršaja pokazala je da je Zvezda uvek bila spokojna kada Mornar svede na manji broj poena. Izuzetak je prošlosezonsko gostovanje u Topolici gde je Mornar ubacio 71 poen i pobedio, ali su crveno-beli tada odigrali ispod svih očekivanja, jedan od najlošijih mečeva u regionalnom takmičenju poslednjih godina.

Prvi susret ovih takmca u Beogradu pokazao je i da pravilnom kontrolom skokova može da se napravi mnogo toga. Zvezda je tada imala čak 15 uhvaćenih lopti više od Mornara, odnosno osam više u napadu, pa je razlika na kraju iznosila 31 poen (93:62). Od tada se dosta toga promenilo - Dejan Radonjić je odmenio Sašu Obradovića, Tejlor Ročesti i Emanuel Teri su otišli, a došli Džoni O'Brajant, Kino Kolom i Lendri Noko. Mornar je pojačao Nemanja Gordić koji je odmah pokazao da će imati veliki doprinos u organizaciji igre.

Radonjićevo oružje su oduvek bili kvalitetna odbrana i igra u tranziciji, uz pravilno korišćenje centara. Malo ko može da parira Džoniju O’Brajantu u igri jedan na jedan, a kada su u kombinaciji još Lendri Noko i Ognjen Kuzmić, plus Marko Jagodić Kuridža i Duop Rit, Zvezda definitivno treba da iskoristi dužinu na visokim pozicijama i tako napravi razliku.

Teško je unapred reći šta donosi večerašnji dvoboj, ali ako Crvena zvezda bude u svojoj zoni komfora čak ni raspucani Mornar tu ne može ništa. Igrači oba tima su to da ovu tezu potvrde, odnosno demantuju...

ABA LIGA - 16. kolo

Subota

Borac - Budućnost 72:76

/Kočović 16 - Kobs 19/

Partizan - FMP (odloženo)

Nedelja

12.00: (1,25) Mega (17,0) Cibona (4,40)

15.00: (3,50) Split (16,0) Cedevita Olimpija (1,35)

17.00: (1,55) Krka (14,5) Zadar (2,70)

19.00: (2,15) Mornar (14,5) Crvena zvezda (1,80)

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.