Zvezda spremna za „ruski rulet”

Izvor: Politika, 08.Apr.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda spremna za „ruski rulet”

Košarkaši „crveno-belih” ne žele u revanšu polufinala Evrokupa protiv Uniksa (17 č, tv B92) da brane 11 poena prednosti iz Beograda.– Radonjić: Pametnom igrom do finala.– Trinkijeri: Moramo da nadoknadimo zaostatak

Treće vojevanje na nekom od „ruskih frontova” ove sezone za košarkaše Crvene zvezde ima značaj „utakmice nad utakmicama”. I dok su dueli sa Lokomotivom u Evroligi i Nižnjim u Evrokupu imali dozu lagodnosti, jer nisu o bilo čemu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << konkretnom odlučivali, današnji sa Uniksom (17 č, TV prenos B92) vredan je finala Evrokupa, šanse kakva se retko ukazuje našim klubovima.

„Crveno-belima” ruski timovi ne leže. Lokomotiva i Nižnji su slavili u obe utakmice, ali jedna jedina pobeda mogla bi ovu Zvezdinu generaciju da dovede u poziciju za se bori za evropski trofej posle 16 godina (1998. izgubila u finalu Kupa Radivoja Koraća od Meša iz Verone). Ona je ostvarena pre sedam dana u Kombank areni, na revanš u Kazanju naš tim izlazi sa kapitalom od 11 poena (63:52), što daje mogućnost da se do podviga dođe i sa deset varijanti poraza.

Prvi uslov da „crveno-beli” dođu u priliku da se bore za trofej je da se ne oslanjaju previše  na tu prednost, da uđu u duel sa željom i namerom da pobede, i da imaju „leđa” ukoliko im malo i zafali. Uniks je potpuno drugi tim na svom parketu, uprkos činjenici da nema ni približno podršku navijača kao Zvezda. Bez obzira na rezultat iz Beograda, sposoban je da nadoknadi i znatno veći minus, pa zato i trener Dejan Radonjić ima jasnu taktiku i plan igre, u kojima centralno mesto zauzima odbrana kojom je prvi favorit takmičenja sveden na 52 poena. Pokazali su „crveno-beli” i protiv jačih protivnika (Makabi, Panatinaikos i Lokomotiva), da mogu da se nadigravaju i na veći broj ubačenih koševa. Činjenice da su jedini preživeli do polufinala Evrokupa od osam evroligaških ekipa (ispali Lijetuvos Ritas, Budiveljnik, Nanter, Bamberg, Montepaki, Zelena Gora i Strazbur), stekli iskustvo i naučili mnoge lekcije, govore da su spremni za „ruski rulet” u Kazanju.

– Kolika je snaga Uniksa najbolje se videlo kada su igrali sa ekipama koje učestvuju u Evroligi. Lokomotivu su pobedili sa 28 razlike, a Lijetuvos Ritas sa 20. Ne smemo da uđemo u utakmicu drugačije osim sa idejom da pokušamo da budemo konkurentni svih 40 minuta. Ne razmišljamo o koš razlici, usredsređeni smo na toda pametnom igrom stvorimo uslove da na kraju izađemo zadovoljni sa parketa– istakao je trener Zvezde Dejan Radonjić.

Malo šta trener Uniksa Trinkijeri može da izmisli u taktičkom smislu. Uzda se pre svega u šut spoljne linije koja je u Beogradu poklekla pred čeličnom odbranom Zvezde. Tada je jedino Gudlok ubacio svoju „porciju” (18 poena), ali mnogo više očekuje od Zizisa, Mekija, Ejdsona i Kajmakoglua. Pod velom tajne je učešće povređenog centrav Vujukasa, koji pored poena nosi i odbranu, a Zvezdina velika šansa je snaga Marjanovića i Katića u reketu. Ni Radonjić nije bez problema. Krilni centar Radenović će biti u sastavu, ali pitanje je i koliko spreman da ponese teret utakmice žestokog ritma. Ipak, naš tim drži ključeve finala u svojim rukama. Prednost od 11 poena prebacuje pritisak na glavnog favorita ovog takmičenja, a to je prva takva situacija u kojoj su se našli momci iz Kazanja ove sezone.

– Naš zadatak je jasan, moramo da nadoknadimo zaostatak iz Beograda. Neće biti ni malo lako jer je Zvezda na visokom timskom nivou, ali možemo to da uradimo strpljivom i staloženom igrom. Iza nas je savršena sezona. Odigrali smo mnogo dobrih utakmica i zato verujem u moje igrače, ali moramo da odigramo najbolje što možemo – ocenio je trener Uniksnja Andrea Trinkijeri.

M. Stojaković

objavljeno: 09.04.2014
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda,   Evroliga

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

"Možemo do finala ako odigramo maksimalno"

Izvor: Akter, 09.Apr.2014, 09:17

Košarkaši Crvene zvezde na korak su od plasmana u finale Evrokupa, ali trener Dejan Radonjić smatra da crveno-beli nisu favoriti protiv ruskog Uniksa

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.