Zvezda proslavila 75. rođendan, Majdov i Veić najbolji

Izvor: RTS, 04.Mar.2020, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezda proslavila 75. rođendan, Majdov i Veić najbolji

Džudista Nemanja Majdov i kik-bokserka Staša Veić izabrani su za najbolje pojedince Sportskog društva Crvena zvezda za 2019. godinu, na proslavi 75. rođendana crveno-bele porodice.
Na tradicionalnom izboru u Medija centru stadiona "Rajko Mitić" za najbolji klub izabran je FK Crvena zvezda zbog rezultata na domaćoj i međunarodnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sceni.

Nagradu za najboljeg trenera dobio je džudo stručnjak Ljubiša Majdov, dok je specijalno priznanje otišlo u ruke atletičara Strahinje Jovančevića.
Nagradu za životno delo dobili su proslavljeni fudbaler Miloš Šestić i nekadašni atletičar Nenad Stekić, dok je "crveno-belo srce" pripalo navijači Crvene zvezde.
Bogata istorija crveno-belog sportskog društvaMesec dana pre 4. marta 1945. godine osnovano je Omladinsko fiskulturno društvo Crvena zvezda koje je ubrzo prerastalo u sportski kolelektiv Crvena zvezda.
Sve na inicijativu Gradskog odbora Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije iz Beograda.
Dan pre Skupštine 4. marta delegati su većali koje ime da ponese sportski kolektiv da bi se umešali Slobodan Ćosić i Zoran Žujović, prvi potpredsednici kluba. Ćosić je preldožio ime Zvezda, Žujović se složio ali i da se doda "crvena".
Tada su predlozi bili još Torpedo, Mladost, Lokomotiva...
Sportsko društvo je počelo da osam sekcija – fudbalu, atletici, košarci, odbojci, šahu, stonom tenisu, veslanju i plivanju.
Fudbalska sekcija nosilac sportskog društvaFudbalska sekcija je bila pokretač i već prvog dana je odigrala prvu utakmicu – protiv Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a kada je slavila 3:0, a prvi gol postigao je Kosta Tomašević.
Fudbaleri su ujedno i najtrofejniji klub celog sportskog društva sa 30 titula prvaka države, 24 nacionalnih kupova, dva Mitropa kupa, ali i dva najznačnija – šampiona Evrope i sveta.
Podvizi u Bariju i Tokiju su i najveći uspesi kompletne crveno-bele sportske porodice.
Pored njih, prvaci Evrope bili su još atletičari, košarkašice, vaterpolisti i karatisti.
Sportsko društvo Crvena zvezda ukupno broji 714 pehara u ekipnoj konkurenciji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Na današnji dan pre 75. godina osnovan je Fudbalski klub Crvena zvezda iz Beograda

Izvor: Pančevac-online.com, 04.Mar.2020

Jubilej vredan pažnje proslavlja danas Fudbalski klub Crvena zvezda iz Beograda. Osnovali su ga 4. marta pre 75. godina – 1945. godine...Najuspešniji je fudbalski klub iz država bivše istočne Evrope...Prvak države bila je Zvezda trideset puta a osvajač nacionalnog kupa dvadeset četiri puta...Prvak...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Znate li kako je nastala Crvena zvezda?

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Mar.2020

Crvena zvezda je osnovana današnji dan, 4. marta 1945. godine. Klub je osnovan na inicijativu Ujedinjenog saveza antifašističke omladine, a u postavljanju temelja budućeg sportskog društva učestvovali su Zoran Žujović, Ljubiša Sekulić, Slobodan Ćosić, Dušan Bogdanović i Svetozar Gligorić.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.