Izvor: MozzartSport.com, 05.Mar.2021, 22:52

Zvezda postavila negativni rekord, osmi uzastopni poraz u Evroligi

Bez iznenađenja u Pireju, dosta uspona i padova, vratili se Hol i Noko

Kako god da se završi ova "kovid" sezona, na Malom Kalemegdanu pokušaće što pre da zaborave ovogodišnje učešće u Evroligi. Niko još ne zna da li će crveno-beli dobiti već od jeseni novu šansu da poprave utisak u elitnom društvu, ali malo šta što se u ovih pet meseci dešavalo nije vredno pomena. Od lutanja sa pojačanjima, preko smene trenera, virusa koji je pokosio gotovo pola tima, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << a od večeras i novi negativni rekord po broju uzastopnih poraza u Evroligi...

Crvena zvezda pretposlednju duplu sedmicu završava sa nova dva poraza, odnosno sedmim i osmim uzastopnim, što je sada novo "dno" za šampiona Jadranske lige iz 2019. godine u elitnom klupskom takmičenju. Posle Bajerna u Beogradu, Olimpijakos je nadigrao Zvezdu u Pireju sa 92:79 (30:19, 23:29, 22:19, 19:12) čime je prevaziđena dosadašnja crna serija sa sedam uzastopnih poraza s kraja sezone 2015/16 i starta takmičarske 2016/17.

Beogradski sastav je tada prvo završio Top 16 fazu sa tri poraza (Lokomotiva, Darušafaka, Cedevita), da bi onda pretrpela i tri neuspeha u prvom učešću u četvrtfinalu od moskovskog CSKA, da bi naredne jeseni Darušafaka slavila na svom parketu. Sada se Zvezda našla u nebranom grožđu u istoj sezoni. Posle onog trijumfa nad Realom u Madridu, crveno-beli su poraženi od Barselone, Efesa, Asvela, Zenita, Žalgirisa, Baskonije, Bajerna i sada Olimpijakosa...

Dok je Zvezda produžila "vožnju" u crvenoj zoni, Olimpijakos je konačno izašao iz iste! Takođe posle sedam uzastopnih poraza, za četvrti trijumf u nizu protiv beogradskih crveno-belih. Velika šteta za Zvezdu, jer je na startu treće četvrtine uhvatila dobar zalet, čak nakratko i povela, a onda je jedan promašaj okrenuo utakmicu naglavačke. Bila je to greška Ognjena Dobrića na dva i po minuta do poslednjeg malog odmora. Umesto da u svom tipičnom maniru ode na snažno zakucavanje, levoruki šuter iz Knina je iz nekog razloga išao na polaganje u situaciji kada nikog nije bilo ispred njega kod rezultata 66:66. Od tog momenta Olimpijakos je serijom 12:1 otišao na velikih 11 poena razlike (78:67) i to je praktično bio kraj...

Poslednju šansu da uđe u neizvesnu završnicu Zvezda je imala na tri minuta do poslednjeg zvuka sirene posle koša Lendrija Noka koji se, poput Lengstona Hola, vratio na parket posle gotovo mesec dana oporavka od posledica virusa korona. Tada je zaostatak bio samo pet poena (84:79), ali onda se utakmica završila skoro identično kao ona u dvorani Aleksandar Nikolić pre tri dana - bez poena u tih preostalih tri minuta. Olimpijakos je uzvratio serijom 10:0 i stigao do čak ubedljivog trijumfa.

Za razliku od susreta s Bajernom, Zvezda je duel u Pireju otvorila slabo na oba kraja. Kao da je naporna utakmica i tesna završnica u Beogradu izvukla veliku dozu energije, mada su crveno-beli izgledali meko, bez dovoljno intenziteta. To je dovelo do toga da Olimpijakos u deset minuta košarke ubaci 30 poena uz čak 10 asistencija. Mekisik se raspucao, Kufos je pravio dosta problema u reketu, dok je Slukas radio apsolutno sve i podelio je polovinu dodavanja za poene u tom prvom periodu. Još jedan veliki problem za Zvezdu bila je kontrola skokova, pogotovo kada je nedovoljno spremni Noko bio na parketu. Olimpijakos je zahvaljujući skokovima dobio četiri sekundarna napada iz promašaja i svaki iskoristio preko Vezenkova i Mekisika. Poređenja radi, Zvezda je prvoj četvrtini imala ukupno četiri uhvaćene lopte... Dokaz koliko je odbrana beogradskog sastava bila ispod svakog proseka je u nula izgubljenih lopti pirejskog velikana u tom intervalu.

Tako je Zvezda došla u situaciju da po ko zna koji put ove sezone juri ozbiljniji zaostatak, u ovom slučaju 11 poena (30:19), što je od ekipe zahtevalo da ponovo uloži veću dozu energije i da bi se uhvatila rezultatski priključak.

Mnogo je bolje Zvezda odigrala u narednih deset minuta i završila ih je u svoju korist s rezultatom 29:23. Promena se dogodila pošto se na parket vratio Hol i delovalo je kao da ekipa ima više samopouzdanja. Napad je izgledao dosta bolje, lopta se brže kretala, a odbrana rivala na to nije bila spremna. Tako je posle samo tri asistencije u prvoj Radonjićeva ekipa dopisala još devet asistencija. Dobrić je prepoznatljivom visokom potrošnjom ubrizgao gorivo u Zvezdin motor i odmah su stvari počele da izgledaju bolje. Dosta problema odbrani domaćina zadavao je Volden kome nije bilo teško da izvuče neke bitne faulove i održi Zvezdu u životu, da bi onda svoju sekvencu imao Simonović.

Pronašao je iskusni reprezentativac Srbije formu iz sezone 2016/17 kada je bio prvi šuter ekipe, pa je tako pucao 3/3 sa distance i bio prvi strelac ekipe sa 11 poena. To je bilo dovoljno da se Zvezda potpuno vrati u utakmicu i optereti rival, mada je i dalje odbrana bila problematična. Svaka slobodna odbrana je kao na magnetu završavala u rukama domaćih igrača, pa su Slukas, Printezis i Žan Šarl čuvali prednost do velikog odmora – 53:48.

Zvezdina forma nastavila je da ide uzlaznom putanjom i nakon pauze. Ključno je bilo to što odbrana bila nešto bolje našpanovana, dok se u ofanzivnom delu održao kontinuitet dobrog izbora šuteva sa dobrim ishodom. Serijom 7:0 uz pet poena Lazića Zvezda je stigla i do prvog vođstva na utakmici posle 24 minuta utakmice. Moglo je posle dobrog ulaska u drugo poluvreme da se isto tako dobro i završi, ali umesto nekakvog kontinuiteta desio se ozbiljan pad.

Krckala je Zvezda odbranu rivala, videla se ogromna želja igrača što je dovelo do nekih lepih realizacija, ali i da se u prevelikoj želji dogode situacije poput onog Dobrićevog promašaja... Ta greška došla je kao inicijalna kapisla za domaćina jer se u završnici četvrtine sve okrenulo naglavačke. Umesto da Zvezda opet povede, Olimpijakos je serijom 9:1 otišao na velikih osam poena razlike pred završnih deset minuta (75:67). Ruke kao da su se skamenile gostima, dok su se pirejski crveno-beli razleteli po terenu i napravili lepu zalihu poena. To je bilo dovoljno Olimpijakosu da zadrži vođstvo do kraja i posle skoro mesec i po dana dođe do pobede u Evroligi.

USKORO OPŠIRNIJE...

EVROLIGA – 28. KOLO

Četvrtak:

Zenit – Real Madrid 71:75

/Pengos 14 – Tavares 16/

Anadolu Efes – CSKA 100:70

/Micić 21 – Šengelija 14/

Makabi - Valensija 84:72

/Dorsi 17 - Labejri 18/

Bajern - Panatinaikos 76:71

/Boldvin 27 - Hezonja 14/

Petak:

Himki – Alba 81:100

/Miki 29 - Erikson 36/

Žalgiris – Olimpija 64:69

/Grigonis 17 – Šilds 23/

Olimpijakos - Crvena zvezda

20.45: (2,55) Asvel (14,5) Fenerbahče (1,60)

21.00: (1,25) Barselona (17,0) Baskonija (4,40)

*** Kvote su podložne promenama

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:
Pogledaj vesti o: Evroliga

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZVEZDAŠI BESNE NA TVITERU: Četiri puta ZAŠTO - ko je NAPRAVIO karijeru, a koga je teško GLEDATI!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Mar.2021

Crveno-beli poraženi u Pireju...Crvena zvezda nije uspela da prekine seriju poraza u Evroligi ove sezone. Izabranici Dejana Radonjića upisali su osmi uzastopni neuspeh, ovog puta od Olimpijakosa u Pireju...Izgledalo je da tim sa Malog Kalemegdana ima snage da dođe do prvog trijumfa, posle sedam poraza,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.