Izvor: MozzartSport.com, 06.Nov.2020, 00:01

Zvezda krvarila, ali preživela! (VIDEO)

Majstorije Kange i Kataija donele miris evropskog proleća, Borjan sačuvao pobedu

Niko na stadionu Rajko Mitić nije imao dilemu da će utakmica sa Gentom biti mnogo teža nego ona sa Liberecom. Niko nije sumnjao da vicešampion Belgije ima mnogo nadareniji tim od češkog kluba, već je samo bilo pitanje na koji će način Crvena zvezda odgovoriti na ovaj izazov. Ekipa Dejana Stankovića je pošteno iskrvarila u žestokoj bici sa kvalitetnim i neugodnim sastavom Vima >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << de Dekera, ali je uspela slomi protivnika efektim golovima Gelora Kange i Aleksandra Kataija, pa se već posle tri odigrana kola u Ligi Evrope na stadionu Rajko Mitić ozbiljno oseća miris evropskog proleća – 2:1 (1:1).

Srpski šampion je tokom meča dominirao i mnogo oscilirao, krunisao je dobre momente iz prvog i drugog poluvremena, a onda u finišu nije podlegao opasnim naletima gostujućeg tima. Zvezda je uradila ono što joj je bilo neophodno u ovom trenutku, stigla je do bodova koji su stavili Gent nadomak eliminacije i odveli je na tri boda od Libereca, pa Stankovićev tim sada ima sve u svojim rukama kada je u pitanju plasman u nokaut fazu takmičenja.

Zvezda se upustila u borbu na sve ili ništa, što je moglo da joj se osveti već u devetom minutu, kada je posle greške u preuzimanju domaće odbrane sam kao duh u kazneni prostor Crvene zvezde utrčao Osman Bukari. Ali brzonogi napadač iz Gane kao da se uplašio velike prilike, oklevao je sa udarcem, pa mu je na kraju u šut ušao požrtvovani Degenek i tako sprečio veliki šok na stadionu Rajko Mitić.

Ta propuštena prilika gostiju kao da je dala krila izabranicima Dejana Stankovića, koji su krenuli u protivnapad. Prvo se iz slobodnog udarca oprobao El Fardu Ben, a ubrzo je usledio ključni detalj samog starta utakmice. Gelor Kanga je poslao dubinsku loptu za vrlo aktivnog Marka Gobeljića, ovaj je vratio loptu unazad koju srećom nije dirao Ben na putu ka Kangi, a onda je po njoj opalio Gabonac. Niska, brza i precizna „žabica“ završila je u donjem desnom uglu nemoćnog Kolina Kosemansa.

Spremio je još jednu varku Dejan Stanković za novi evropski meč. Mirka Ivanića, koji je protiv Libereca bukvalno igrao na levom krilu, stavio je na mesto plejmejkera, odmah ispred Sekua Sanoga, dok je Kanga zaigrao bliže navali. To je davalo dosta dobre rezultate u ofanzivi i visokom presingu, ali je s vremena na vreme uticalo da Sanogo ostane sam na vetrometini, a zajedno sa njim i poslednja linija tima.

Gent dugo u prvom poluvremenu nije uspevao da se poveže, ali to Crvena zvezda nije umela da iskoristi postizanjem drugog pogotka, pa su Belgijanci opravili, polako preuzimali dominaciju i onda se dogodio trenutak iz 31. minuta. Jaremčuk je pametno poslao povratnu loptu za usamljenog Ođiđu Ofoea, koji je iskoristio nepažnju Sekua Sanoga i opalio sa ivice kaznenog prostora, a lopta ispred pogodila Degeneka i nesrećno prevarila Milana Borjana.

Zvezdin kapiten tada nije mogao ništa, ali je zato bljesnuo samo nekoliko minuta kasnije kada je odbranio snažan udarac Jaremčuka iskosa sa desne strane. Zvezda se potom upustila u otovoreni rat sa protivnikom, što je predstavljalo ogroman rizik, pa su u samoj završnici prvog dela igre oba tima mogla do gola. Aleksandar Katai je pogodio prečku sa ivice kaznenog prostora, a to je mogao da kazni Botaku posle greške Nemanje Milunovića.

Crveno-beli su početkom drugog poluvremena uspeli da uspostave potpunu dominaciju na terenu, strpljivom igrom uz dosta dodavanja stavili su loptu u „sef“, a onda počeli da kreiraju opasne akcije pred golom Kolina Kosemansa. Jedna takva iznedrila je faul u opasnoj zoni posle dobre kretnje Bena, a onda je loptu na dvadesetak metara udaljenosti od gola Genta postavio Aleksandar Katai. Usledio je lukav udarac u bližu stranu nesigurnog golmana belgijskog tima, ali uz samu stativu, pa je Kosemansu prestalo samo da je okrzne i ulepša njen ulazak u mrežu.

Izlazak Mirka Ivanića u 64. minutu potpuno je raštimovao dobro ukompovan manevar Crvene zvezde. Njegoš Petrović je prinudno morao da preuzme njegovo mesto u timu, pa srpski šampion u svojim redovima više nije imao klasičnog plejmejkera. Veliku priliku samo minut kasnije da reši pitanje propustio je Marko Gobeljić, koji je iz neposredne blizine pogodio stativu gostujućeg gola, a onda je Gent zagospodario na terenu.

Dobrih desetak minuta gosti su diktirali tempo i konstatno pretili domaćem golu, a onda je Katai sve mogao da završi. Majstor iz Srbobrana je povukao kontranapad u 73. minutu, došao je pred kazneni prostor, a onda umesto da opali probao je da lobuje Kosemansa, pa se ušlo u pravu dramatičnu završnicu na stadionu Rajko Mitić. Gent je žestoko napadao, a Borjan je u nadoknadi vremena zaslužene bodove ostavio u Beogradu.

CRVENA ZVEZDA - GENT 2:1

/Kanga 12, Katai 59 - Ođiđa Ofoe 32/

Beograd.

Stadion: Rajko Mitić.

Sudija: Mikael Fabri (Italija).

Crvena zvezda (4-1-4-1): Borjan - Gajić, Milunović, Degenek, Gobeljić - Sanogo - Ben (od 90. Spiridonović), Kanga (od 83. Pankov), Ivanić (od 63. Petrović), Katai (od 90. Nikolić) - Falčineli

Gent (4-2-3-1): Kosemans - Kastro Montes, Mareh, Hanče Olsen, Mohamadi - Ovusu (od 75. Kums), Dorš - Bukari, Ođiđa Ofoe (od 81. Klajdinst), Botaka (od 63. Nijangbo) - Jaremčuk.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.