Izvor: MozzartSport.com, 22.Nov.2020, 10:13

Zubijeta – epicentar Sosijedadove eksplozije

Baskijski klub je lider Primere, najefikasniji je i namlađi tim u elitnom rangu i sve to sa 16 igrača iz omladinske škole

Niko nije smeo da tvrdi, ali se naslućivalo da bi aktuelna sezona po mnogo čemu mogla da bude specifičnija od prethodnih. Krenula je sa zakašnjenjem, ali sa jasnim ciljem da se okonča u planiranom roku, pre juna naredne godine i početka Evropskog prvenstva. Međutim, kako od osnivanja Lige nacija reprezentativnog fudbala ima na pretek – voleli ga >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << mi ili ne – kalendar je maksimalno zbijen i prostora za odmor praktično nema, pa se fudbaleri svojim klubovima posle obaveza u nacionalnom dresu vraćaju povređeni, izmoreni ili pak zaraženi korona virusom. Stoga i ne čudi da gotovo u svim prvenstvima gde postoji iole ozbiljnija konkurencija, a teško to možemo reći za Ligu 1 i Bundesligu, šampioni nisu lideri prvenstva. Posebno u Španiji gde Real Madrid, i još više Barselona, kao klubovi daleko iznad svih ostalih na Pirinejskom poluostrvu, ozbiljno posrću na startu sezone. Dopadljiva igra i rezultati ne idu zajedno pod ruku na terenima španske Primere. Svuda osim na – Anoeti.

Sosijedad u seriji od pet pobeda u prvenstvu i već šestu uzastopnu nedelju – računajući i reprezentativnu pauzu – lider Primere? U San Sebastijanu kao da sanjaju. I ne žele da se probude. Da devetnaest timova gleda u leđa belo-plavima? Beše davno, pre gotovo pune dve decenije. Ipak, pomešana su osećanja navijačima Sosijedada kad se sete legendarne generacije predvođene Darkom Kovačevićem i Nihatom Kavečijem. Te 2002/03 tim iz San Sebastijana je u ovo vreme imao čak i bod više, takođe bio lider i najefikasniji tim prvenstva, ali je zbog katastrofalnog starta drugog dela sezone ostao dva koraka iza Florentinovih Galaktikosa. Sada, stiče se utisak, takvih nema, bar ne na delu, pa na Anoeti mogu da se nadaju povoljnijem ishodu, iliti tituli, prvoj posle gotovo 40 godina.

"Ne postavljamo granice. U svlačionici su ambicije sve veće. Igrom, željom i glađu možemo da težimo tituli, naravno", reči su Sosijedadovog krila Portua.

Zli jezici će pak zbog razloga navedenih u prvom pasusu osporavati rezultate baskijskog tima. Govoriće kako je Sosijedadu na ruku išao raspored, da je ozbiljniji izazov imao jedino u Real Madridu, odnosno da je u prethodnom, devetom kolu, savladao praktično omladince Granade (zbog korona virusa ostali sa sedmoricom prvotimaca). U kratkim crtama, da je igrom slučaja na vrhu. Ali, da li je sve baš tako?

Postoji ta jedna reč, sistem, čiji se izostanak posle još uvek svežeg neuspeha srpske reprezentacije često pominje u ovdašnjoj fudbalskoj javnosti. Taj pojam koji polako nestaje u fudbalskim rečnicima širom sveta u San Sebastijanu je i dalje osnova svega. Jer uspon Sosijedada nije sasvim slučajno krenuo baš u trenutku kada je Algvasila preuzeo kormilo ekipe. Rođeni Baskijac je pet i po godina proveo u rezervnom timu belo-plavih i pekao zanat, pre nego što su mu u decembru 2018. povereni ključevi svlačionce na Anoeti. Za to vreme 49-godišnji stručnjak se upoznao sa onim što omladinska škola Sosijedada može da ponudi. Ta čuvena Zubijeta, okarakterisana kao epicentar trenutne Sosijedadove eksplozije.

Jer valja se podsetiti da je Imanol Algasil u uvodne dve utakmice prvenstva bio u identičnoj situaciji kao i Granada početkom novembra. Protiv Valjadolida i Reala je što zbog povreda, što zbog virusa, morao bez desetorice. Ukoliko se pak vratimo još malo unazad, setićemo se da je letos ostao bez alfe i omege tima, Martina Edegarda, jer je Real odlučio da dvogodišnju pozajmicu prekine na pola, da bi mu potom i Marselo Bijelsa “srušio“ stub odbrane odvođenjem Dijega Ljorentea. Pritom, ne zaboravite da i Sosijedad igra u Evropi. Doduše u Ligi Evrope, ali i ona iziskuje dodatni napor.

Međutim, nijednog trenutka se Algvasil ni na šta nije požalio. Zbog paklenog ritma sa kojim se njegov tim suočava, odlučio je da potporu kosturu tima pronađe u momcima koji su pod njegovim budnim okom stasavali u omladinskoj školi. Primoran da igra na svaka tri dana, Imanol je proširio roster, te je u dosadašnjem delu sezone, a prošlo je tek nešto više od dva meseca, koristio 25 fudbalera na oba fronta!? Onda kada nije mogao da računa na Davida Silvu praktično je "izmislio" Roberta Lopeza, posle gubitka Ljorentea pravo niotkuda "izvukao" je Modiba Sagnana. U Alehandru Remiru je prepoznao čuvara mreže sposobnog da Janu Oblaku konačno preotme tradicionalnu "Zamora" nagradu za najviše sačuvanih mreža u sezoni (već sad ih ima pet). I svi oni su potekli iz Zubijete. Čak 16 ih trenutno ima u prvom timu - niko više "svojih đaka" nema u Primeri trenutno- od kojih je devetoricu lansirao lično Algvasil za nepune dve godine. Stoga i ne čudi što je Sosijedad trenutno najmlađi tim šampionata sa prosekom od 24,5 godina, a samo Realova Kastilja (30) i Barselonina Masija (29) imaju više svojih produkata u timovima iz Primere od “fabrike iz San Mamesa“ (27).

Koliko su u San Sebastijanu zapravo privrženi svojoj provinciji govori nedavno istraživanje lokalnog Atotxa.org koji je došao do podatka da Sosijedad nikada u istoriji kluba nije odigrao zvaničan meč bez igrača rođenog u regiji Gipuskoa!? Čak i za Španiju, gde mnogi klubovi teže patriotizmu, ova statistika deluje zapanjujuće, pa iako je za razliku od svog komšijskog rivala Bilbaa 1989. odustao od politike dovođenja isključivo baskijskih igrača, Sosijedaj je održao tradiciju oslanjanja na lokalce.

Jedino dvojica rezervnih golmana, Anhel Moja i Andoni Zubijaure, uz duže vremena povređenog kapitena Asjera Iljaramendija i Luke Sangalija nemaju ni minut u prvenstvu. Ostalima je baskijski stručnjak manje-više ravnomerno raspodelio minutažu i učinio da njegov orkestar svira usklađeno i u ritmu na obe pozornice, kako u Španiji, tako i u Evropi. Najpribližniji opis Sosijedadove igre je posle meča sa Alkmarom u Ligi Evrope dao jedan holandski novinar, istakavši kako deluje da španski tim u pojedinim momentima kao da ima igrača više na terenu zbog brzine i preciznosti kojom se lopta kreće.

Veliki deo zasluga za dopadljivu igru Algvasilove čete ide na račun letošnjeg pojačanja Davida Silve. Dugo je delovalo kao laž kada je Sosijedad u avgustu Sitijevim plejmejkerom zamenio Edegarda. Tri meseca kasnije navijači baskijskog kluba i dalje trljaju oči kako bi se uverili da je Silva zaista izigrao Lacio i odlučio da dođe baš u njihov klub, a ne neki moćniji. Posao se ispostavio kao pun pogodak obe strane, a sumnje koje su proistekle na osnovu njegovih godina i upitnog fizičkog stanja raspršile su se kako je kročio na teren. Otkako je savladao korona virus, jedini je uz Le Normana startovao na svakom meču, a njegov doprinos ne ogleda se jedino u povezivanju defanzivne i napadačke linije. Ima ga svuda, trči, bori se. I sve to na pragu 35. godine. Pride, kada je Imanol u Ligi Evrope odlučio da sačuva Ojarzabala, Merina, Portua, pa čak i Remira, Silvu nije. Omaleni Španac odigrao je svaki minut evropskog fudbala. Vođen dobrim radom saigrača u timu i stilom fudbala koji mu i te kako godi, Silva nudi najbolje iz svog repertoara i čini da o gubitku Edegara više niko ni ne govori.

A opet, iako važi za najefikasniji tim Primere sa 20 postignutih golova, Sosijedad ne zavisi isključivo od Silvinog raspoloženja i najisturenijeg trija. Dosadašnjih 20 postignutih golova u prvenstvu podelila je među sobom devetorica igrala. Najviše ih ima zamenik kapitena Ojarzabal (6), ujedno i prvi izbor prilikom izvođenja jedanaesteraca, slede Portu (4), pa Roberto Lopez (2), Hoze (2), Adnan Januzaj (2), Načo Monreal, te David Silva i Merina sa po jednim golom. Još jedan u nizu primera kako je lider prvenstva zapravo dobro ukomponovan tim u kojem svaki pojedinac ima doprinos. A trojica najisturenijih, Vilijan Hoze, Aleksander Isak i Džon Bautista? Za sada su zbirno na četiri pogotka, zbog čega su pauzu za nama iskoristili da druženjem sa sokolovima koji nadleću Anoetu i čuvaju njenu travnatu površinu od ostalih ptica izoštre svoje kandže.

Ruku na srce, čak i da se raspucaju, teško je očekivati da Sosijedad održi ovakav ritam u većem delu sezone. Već po povratku sa reprezentativne pauze očekuje uh težak zadatak. U nedelju idu na noge Kadizu, jednom od prijatnijih iznenađenja šampionata. Bez suspendovanog Le Normana i Gorosabela. Prva prekretnica u sezoni za Sosijedad? Ili će Algvasil već osmisliti nešto?

PRIMERA - 10. KOLO

Petak

Osasuna – Ueska 1:1 (0:1)

/D. Garsija 69 – Sandro 5/

Subota

Levante – Elče 1:1 (1:0)

/Melero 12 – Tete 64/

Viljareal – Real Madrid 1:1 (0:1)

/Moreno 75p – Dijaz 2/

Sevilja – Selta 4:2 (2:2)

/Kunde 5, En Neziri 45, Eskudero 85, El Hadadi 87 – Aspas 10, Nolito 36/

Atletiko Madrid – Barselona 1:0 (1:0)

/Karasko 44/

Nedelja

14.00: (3,40) Eibar (2,85) Hetafe (2,45)

16.15: (4,20) Kadiz (3,40) Sosijedad (1,93)

18.30: (2,25) Granada (3,00) Valjadolid (3,60)

21.00: (2,80) Alaves (2,95) Valensija (2,80)

Ponedeljak

21.00: (2,30) Bilbao (3,20) Betis (3,25)

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.